Vissza

Zserbó pite

Fogás Desszert
Konyha Magyar
Elkészítési idő 1 hour 7 perc
Sütés 37 perc

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 ek. jéghideg víz

Töltelék hozzávalók

  • baracklekvár tetszés szerinti mennyiségben
  • 20 dkg dió
  • 2 db tojás + 1 fehérje
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg liszt
  • rum/rumaroma ízlés szerint
  • opcionálisan a tetejére csokoládémáz

Elkészítés

  • A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (még jobb, ha késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a cukorral, tojással és a vízzel.
  • Kivajazott piteformába nyomkodjuk, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva kihűtjük, majd ledaráljuk.
  • A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt, a diót,végül a sütőporral elkevert lisztet és a rumot/rumaromát is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.
  • A kihűtött tésztát villával megszurkáljuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
  • Sütőből kivéve jó alaposan megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk az illatos diókrémet, és további 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
  • Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.

Jegyzetek

Természetesen ízlés szerint tehetünk a tetejére csokimázat is, ehhez javasolom a zserbó kiflinél is használatos receptet.