Vissza

Zserbó torta

Fogás Desszert
Konyha Magyar
Elkészítési idő 3 órák
Sütés 50 perc

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 280 g vaj
  • 130 ml tej
  • 30 g tejföl
  • 20 g élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet

Töltelék hozzávalók

  • 350 g baracklekvár
  • 100 g porcukor
  • 240 g darált dió

Bevonat hozzávalók

  • 50 g porcukor
  • 35 g kakaópor
  • 80 g vaj
  • 60 ml forró víz

Elkészítés

  • A zserbótorta tésztájának hozzávalóit összegyúrjuk, 5 részre osztjuk, mindegyiket műanyag fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe rakjuk.
  • Az egyik tésztát kinyújtjuk, a tortaforma méretére vágjuk, majd a sütőpapírral bélelt formába tesszük. Erre simítjuk a lekvár negyedét, amire rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió szintén negyedét. Következik egy újabb kinyújtott tésztalap, lekvár, dió, így rétegezve, amíg végül az utolsó tésztával befedjük a sütinket. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, majd amikor langyosra hűlt, lekapcsoljuk a tortaformát, és egy deszkára fordítjuk a zserbót.
  • A csokimázhoz a porcukrot egy tálban összekeverjük a kakaóporral. A vajat egy lábasban felmelegítjük kis lángon, hozzáadjuk a vizet, majd a cukros kakaóport, és csomómentesre keverjük. Ezzel öntjük le a zserbót, amit néhány fél diószemmel díszítünk, aztán várunk vele legalább másnapig (!), hogy szépen szeletelhető és szaftossss legyen!

Jegyzetek

Elkészítési idő: 3 óra + egy éjszaka pihentetés