Vissza

Mindenmentes zserbó – bűntudat mentesen

Fogás Desszert
Konyha Magyar
Elkészítési idő 2 órák 40 perc
Sütés 30 perc

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/tejmentes margarin Vénusz/Liga
  • 5 dkg porcukor édesítő
  • 1 dl tej növényi
  • 1 dkg élesztő + csipet cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 db tojás (én kihagytam)

Töltelék hozzávalók

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor édesítő
  • 30 dkg házi sűrű baracklekvár

Bevonat hozzávalók

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 3 ek olaj

Elkészítés

  • Langyos tejben felfuttatom az élesztőt a pici cukorral, addig kimérem a hozzávalókat. Összegyúrom a hozzávalókat és 3 részre osztom. Ha nagyon lágy a tészta, akkor érdemes hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen a margarin.
  • Kinyújtom az első gombócot négyzet alakúra, amekkora a gáztepsi. Sütőpapírt teszek alá, majd mehet a tészta. Megkenem a baracklekvár felével, majd a diót és a cukrot összekeverem és a felét rászórom a lekvárra. Ezt a folyamatot még egyszer ismétlem, majd a tetejére a harmadik kinyújtott tészta kerül. (Én szeretem, ha vastagabb a tészta, így hagytam 1-2 órát kelni. De akár azonnal süthető is.)
  • 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm, ha a teteje szép aranysárga, akkor készen van. Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
  • A csokoládét mikróban percenként keverve felolvasztom (vagy gőz fölött), összekeverem az olajjal. A zserbót megfordítom, hogy a teteje az alja legyen, így szép egyenletes felületet kapok a csoki alapjának. Ráöntöm az olajos csokoládét és óvatosan eloszlatom rajta, hogy mindenhol befedje.
  • Hűtőbe teszem, és a csokoládé keményre dermed. Forró vízben melegített, szárazra törölt késsel szép szeletek vágok.