A zserbó nálunk egy tipikus ünnepi süti, mindig Anyukám készíti, nekem ez volt az első, de az ő receptjét használtam (persze veganosítva). Most sajnos nem együtt ünnepeljük a húsvétot, így férjem kérésére elkészítettem én. Nem is tudom eddig miért nem csináltam mindenmentes zserbót, mert nagyon könnyű és gyors. A sok lapos sütiket nem szeretem, mert időigényes kinyújtani, egyesével kisütni. De ezt csak összeállítottam és egyben sütöttem, egyáltalán nem nehéz.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/tejmentes margarin (Vénusz/Liga)
  • 5 dkg porcukor (édesítő)
  • 1 dl tej (növényi)
  • 1 dkg élesztő + csipet cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • (1 tojás) én kihagytam

Töltelék hozzávalók

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor (édesítő)
  • 30 dkg házi sűrű baracklekvár 

Bevonat hozzávalók

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 3 ek olaj
Mindenmentes zserbó tálalva

A mindenmentes zserbó elkészítése

  1. Langyos tejben felfuttatom az élesztőt a pici cukorral, addig kimérem a hozzávalókat. Összegyúrom a hozzávalókat és 3 részre osztom. Ha nagyon lágy a tészta, akkor érdemes hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen a margarin.
  2. Kinyújtom az első gombócot négyzet alakúra, amekkora a gáztepsi. Sütőpapírt teszek alá, majd mehet a tészta. Megkenem a baracklekvár felével, majd a diót és a cukrot összekeverem és a felét rászórom a lekvárra. Ezt a folyamatot még egyszer ismétlem, majd a tetejére a harmadik kinyújtott tészta kerül. (Én szeretem, ha vastagabb a tészta, így hagytam 1-2 órát kelni. De akár azonnal süthető is.)
  3. 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm, ha a teteje szép aranysárga, akkor készen van. Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
  4. A csokoládét mikróban percenként keverve felolvasztom (vagy gőz fölött), összekeverem az olajjal. A zserbót megfordítom, hogy a teteje az alja legyen, így szép egyenletes felületet kapok a csoki alapjának. Ráöntöm az olajos csokoládét és óvatosan eloszlatom rajta, hogy mindenhol befedje.
  5. Hűtőbe teszem, és a csokoládé keményre dermed. Forró vízben melegített, szárazra törölt késsel szép szeletek vágok.

A receptet Valkó Veronikától, az petronkasfreekitchen.blogspot.com
háziasszonyától kaptuk.