Vissza

Zserbó golyó sütés nélkül

Fogás Desszert
Konyha Magyar
Elkészítési idő 20 perc
Pihentetés és mázazás 20 perc

Hozzávalók

  • 7,5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • 7,5 dkg baracklekvár
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  • Egy mélyebb tálba öntsd bele a darált kekszet!
  • Keverd hozzá a darált diót!
  • Tedd bele a baracklekvár felét és alaposan keverd össze!
  • Fokozatosan, kanalanként add hozzá a többi lekvárt addig, amíg a “tészta” összeáll.
  • Végy belőle teáskanálnyi adagokat és nedves kézzel formázz belőle golyókat!
  • Az elkészült golyókat 10 percre tedd hűtőbe, amíg megdermednek!
  • Ez idő alatt olvaszd fel az étcsokoládét!
  • A megdermedt golyókat egyesével forgasd bele az olvadt csokiba!
  • Sütőpapírra téve várd meg, amíg a csoki megdermed rajtuk.

Csoki olvasztás zserbó golyóhoz

  • Bár a csoki olvasztás nagyon egyszerű, mégis el lehet rontani. Mégpedig azzal, ha a csokit odaégeted. Ezt elkerülendő sose tedd a lábast .özvetlenül a tűzre!
  • A csoki felolvasztásához használj két lábast!
  • A nagyobbik aljára engedj kb. 2 ujjnyi vizet és tedd fel forrni!
  • Amíg felforr, a kisebbik lábasba tördeld bele a csokoládét!
  • A kisebb lábast tedd bele a nagyobba úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe!
  • A gőz fölött a csoki szépen olvadni kezd. Közben néhányszor keved meg, hogy egynemű legyen.

Jegyzetek

Tippek a zserbó golyó készítéséhez

Ahogy látod, ebben a receptben nincs cukor. A zserbó golyó édességét a darált keksz és a sárgabarack lekvár adja. Ha túlságosan savanykásnak érzed a lekvárt, vagy az édesebb ízeket szereted, a darált keksz és dió keverékébe tegyél egy evőkanál porcukrot is!
Az étcsokitól a bevonat kesernyés ízű. Minél nagyobb kakaótartalmú az étkcsoki, annál erőteljesebb ízű. A klasszikus zserbó ízhez azonban ez kell, a tejcsoki édeskés íze nem illik hozzá.
A golyók megformázásához hideg vízzel nedvesítsd be a kezed! így a “tészta” nem tapad hozzá, és szebb golyókat tudsz formázni. Ha kezded ragacsosnak érezni a kezed, nevesítsd be újra!
Amikor a csoki felolvadt, a két lábast együtt vedd le a tűzről! Amíg a meleg víz felett tartod a csokit, lassabban dermed vissza, így több időd van vele dolgozni.