Egy nagyon egyszerű és gyors zserbó recept, amit gyerekekkel együtt is bátran elkészíthetsz. Az íze tényleg olyan, mint a valódi zserbóé.

Hozzávalók

Hozzávalók

  • 7,5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • 7,5 dkg baracklekvár
  • 10 dkg étcsokoládé

Időszükséglet

  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Pihentetés: 10 perc
  • Mázazás: 10 perc

Zserbó golyó elkészítése

  1. Egy  mélyebb tálba öntsd bele a darált kekszet!
  2. Keverd hozzá a darált diót!
  3. Tedd bele a baracklekvár felét és alaposan keverd össze!
  4. Fokozatosan, kanalanként add hozzá a többi lekvárt addig, amíg a “tészta” összeáll.
  5. Végy belőle teáskanálnyi adagokat és nedves kézzel formázz belőle golyókat!
  6. Az elkészült golyókat 10 percre tedd hűtőbe, amíg megdermednek!
  7. Ez idő alatt olvaszd fel az étcsokoládét!
  8. A megdermedt golyókat egyesével forgasd bele az olvadt csokiba!
  9. Sütőpapírra téve várd meg, amíg a csoki megdermed rajtuk.

  

Csoki olvasztás zserbó golyóhoz

Bár a csoki olvasztás nagyon egyszerű, mégis el lehet rontani. Mégpedig azzal, ha a csokit odaégeted. Ezt elkerülendő sose tedd a lábast .özvetlenül a tűzre!

  • A csoki felolvasztásához használj két lábast!
  • A nagyobbik aljára engedj kb. 2 ujjnyi vizet és tedd fel forrni!
  • Amíg felforr, a kisebbik lábasba tördeld bele a csokoládét!
  • A kisebb lábast tedd bele a nagyobba úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe!
  • A gőz fölött a csoki szépen olvadni kezd. Közben néhányszor keved meg, hogy egynemű legyen.

 

Tippek a zserbó golyó készítéséhez

hogy látod, ebben a receptben nincs cukor. A zserbó golyó édességét a darált keksz és a sárgabarack lekvár adja. Ha túlságosan savanykásnak érzed a lekvárt, vagy az édesebb ízeket szereted, a darált keksz és dió keverékébe tegyél egy evőkanál porcukrot is!

Az étcsokitól a bevonat kesernyés ízű. Minél nagyobb kakaótartalmú az étkcsoki, annál erőteljesebb ízű. A klasszikus zserbó ízhez azonban ez kell, a tejcsoki édeskés íze nem illik hozzá.

A golyók megformázásához hideg vízzel nedvesítsd be a kezed! így a “tészta” nem tapad hozzá, és szebb golyókat tudsz formázni. Ha kezded ragacsosnak érezni a kezed, nevesítsd be újra!

 Amikor a csoki felolvadt, a két lábast együtt vedd le a tűzről! Amíg a meleg víz felett tartod a csokit, lassabban dermed vissza, így több időd van vele dolgozni.