Egy nagyon egyszerű és gyors zserbó recept, amit gyerekekkel együtt is bátran elkészíthetsz. Az íze tényleg olyan, mint a valódi zserbóé.
Zserbó golyó sütés nélkül
Hozzávalók
- 7,5 dkg darált dió
- 5 dkg darált háztartási keksz
- 7,5 dkg baracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- Egy mélyebb tálba öntsd bele a darált kekszet!
- Keverd hozzá a darált diót!
- Tedd bele a baracklekvár felét és alaposan keverd össze!
- Fokozatosan, kanalanként add hozzá a többi lekvárt addig, amíg a “tészta” összeáll.
- Végy belőle teáskanálnyi adagokat és nedves kézzel formázz belőle golyókat!
- Az elkészült golyókat 10 percre tedd hűtőbe, amíg megdermednek!
- Ez idő alatt olvaszd fel az étcsokoládét!
- A megdermedt golyókat egyesével forgasd bele az olvadt csokiba!
- Sütőpapírra téve várd meg, amíg a csoki megdermed rajtuk.
Csoki olvasztás zserbó golyóhoz
- Bár a csoki olvasztás nagyon egyszerű, mégis el lehet rontani. Mégpedig azzal, ha a csokit odaégeted. Ezt elkerülendő sose tedd a lábast .özvetlenül a tűzre!
- A csoki felolvasztásához használj két lábast!
- A nagyobbik aljára engedj kb. 2 ujjnyi vizet és tedd fel forrni!
- Amíg felforr, a kisebbik lábasba tördeld bele a csokoládét!
- A kisebb lábast tedd bele a nagyobba úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe!
- A gőz fölött a csoki szépen olvadni kezd. Közben néhányszor keved meg, hogy egynemű legyen.
Jegyzetek
Tippek a zserbó golyó készítéséhez
Ahogy látod, ebben a receptben nincs cukor. A zserbó golyó édességét a darált keksz és a sárgabarack lekvár adja. Ha túlságosan savanykásnak érzed a lekvárt, vagy az édesebb ízeket szereted, a darált keksz és dió keverékébe tegyél egy evőkanál porcukrot is! Az étcsokitól a bevonat kesernyés ízű. Minél nagyobb kakaótartalmú az étkcsoki, annál erőteljesebb ízű. A klasszikus zserbó ízhez azonban ez kell, a tejcsoki édeskés íze nem illik hozzá. A golyók megformázásához hideg vízzel nedvesítsd be a kezed! így a “tészta” nem tapad hozzá, és szebb golyókat tudsz formázni. Ha kezded ragacsosnak érezni a kezed, nevesítsd be újra! Amikor a csoki felolvadt, a két lábast együtt vedd le a tűzről! Amíg a meleg víz felett tartod a csokit, lassabban dermed vissza, így több időd van vele dolgozni.
0 hozzászólás