Vissza

Zserbó recept Horváth Ilona szakácskönyvéből

Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1 db egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet

Töltelék hozzávalók

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

Bevonat hozzávalók

  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg kakaó
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk.
  • A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk.
  • Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.

Zserbó szelet elkészítése

  • A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
  • Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével.
  • Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.
  • Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
  • A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.
  • Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.
  • A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
  • Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

Jegyzetek

Érdekesség Horváth Ilona szakácskönyvéről

Horváth Ilona szakácskönyvén nemzedékek nőttek fel. Ha valamit úgy akarok elkészíteni, ahogy édesanyám főzte, ezt a könyvet veszem le a polcról. Sokan nem tudják azonban, hogy Horváth Ilona szakácskönyvét – legalábbis abban a formában, ahogy ma ismerjük – tulajdonképpen nem is ő írta.
Horváth Ilona eredeti szakácskönyve lényegesen vékonyabb volt. 1955-ben a kiadója felkérte, hogy bővítse ki, és modernizálja. Ekkor Ilona már egy kedves, idős néni volt, aki a nagy munkát korára és egészségügyi állapotára tekintettel nem vállalta el. Hozzájárult azonban, hogy a művét más dolgozza át. Így a kiadó felkérte F. Nagy Angélát, aki azóta is büszke rá. Ez volt az első nagy szakácskönyve, és eddig több mint 2.000.000 példányt adtak el belőle.