Horváth Ilona szakácskönyve minden magyar család polcán megtalálható. Itt a klasszikus zserbó szelet receptje, úgy, ahogy eredetileg megjelent. 

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék hozzávalók

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

Bevonat hozzávalók

  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg kakaó
  • 3 dkg vaj
  1. Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. 
  3. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. 

Zserbó szelet elkészítése

  1. A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
  2. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével. 
  3. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.
  4. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. 
  5. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig. 
  6. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.
  7. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
  8. Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk

  

Érdekesség Horváth Ilona szakácskönyvéről

Horváth Ilona szakácskönyvén nemzedékek nőttek fel. Ha valamit úgy akarok elkészíteni, ahogy édesanyám főzte, ezt a könyvet veszem le a polcról. Sokan nem tudják azonban, hogy Horváth Ilona szakácskönyvét – legalábbis abban a formában, ahogy ma ismerjük – tulajdonképpen nem is ő írta.

Horváth Ilona eredeti szakácskönyve lényegesen vékonyabb volt. 1955-ben a kiadója felkérte, hogy bővítse ki, és modernizálja. Ekkor Ilona már egy kedves, idős néni volt, aki a nagy munkát korára és egészségügyi állapotára tekintettel nem vállalta el. Hozzájárult azonban, hogy a művét más dolgozza át. Így a kiadó felkérte F. Nagy Angélát, aki azóta is büszke rá. Ez volt az első nagy szakácskönyve, és eddig több mint 2.000.000 példányt adtak el belőle.