Horváth Ilona szakácskönyve minden magyar család polcán megtalálható. Itt a klasszikus zserbó szelet receptje, úgy, ahogy eredetileg megjelent.
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalók
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár
Bevonat hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj
- Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk.
- A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk.
- Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.

Zserbó szelet elkészítése
- A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35×25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.
- Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével.
- Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.
- Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
- A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.
- Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül.
- A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
- Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Érdekesség Horváth Ilona szakácskönyvéről
Horváth Ilona szakácskönyvén nemzedékek nőttek fel. Ha valamit úgy akarok elkészíteni, ahogy édesanyám főzte, ezt a könyvet veszem le a polcról. Sokan nem tudják azonban, hogy Horváth Ilona szakácskönyvét – legalábbis abban a formában, ahogy ma ismerjük – tulajdonképpen nem is ő írta.
Horváth Ilona eredeti szakácskönyve lényegesen vékonyabb volt. 1955-ben a kiadója felkérte, hogy bővítse ki, és modernizálja. Ekkor Ilona már egy kedves, idős néni volt, aki a nagy munkát korára és egészségügyi állapotára tekintettel nem vállalta el. Hozzájárult azonban, hogy a művét más dolgozza át. Így a kiadó felkérte F. Nagy Angélát, aki azóta is büszke rá. Ez volt az első nagy szakácskönyve, és eddig több mint 2.000.000 példányt adtak el belőle.