Vissza

Rumos zserbó golyó

Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók

  • 200 g darált háztartási keksz
  • 240 g sűrű baracklekvár
  • 150 g dió
  • 50 g porcukor
  • 1 ek. kakaó
  • 1 ek. rum vagy rumaroma
  • 2 csomag vaníliás cukor

A csoki burkolathoz

  • 200 g étcsokoládé
  • 1 ek. étolaj

Elkészítés

  • A zserbó golyó hozzávalóit lemérjük és egy nagy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk. Ne legyen se túl puha, se túl kemény az állaga. Mivel a lekvár lehet, hogy folyékonyabb, ezért hagyjuk a masszánkat pár percet állni és ha szükséges tegyünk még hozzá egy kevés darált kekszet
  • Formázzunk belőle golyókat és fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 10 percre, hogy kicsit megdermedjen
  • A burkolathoz vízgőz fölé helyezett edényben olvasszuk meg a 150 g csokoládét az 1 ek. étolajjal. Ha megolvadt, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a maradék 50 g csokoládét is. Kevergessük addig, amíg az is teljesen fel nem olvad
  • A hűtőből kivett golyókat villa segítségéve egyenletesen forgassuk bele az olvadt csokiba, majd óvatosan helyezzük sütőpapírra. Így száradás után lesz egy kis talpa, de nálunk senki sem reklamált a rajta lévő plusz csokiért. A golyók tetejét díszíthetjük egy kevés darált dióval, vagy ehető cukorkával. Hűvös helyen hagyjuk teljesen megszáradni.

Jegyzetek

Tipp: száradás után ne kézzel nyúljunk hozzá, mert akkor ujjlenyomatos lesz, hanem például egy habkártya segítségével óvatosan helyezzük át a sütőpapírról a bonbon papírba.