Egy zserbós desszert, amelyhez a hozzávalók bármely kisboltban megtalálhatók. A rumos zserbó golyó recept ki tud segíteni, ha elflejtettél süteményt készíteni az ünnepekre, hiszen elkészítése nagyon gyors és egyszerű.
Rumos zserbó golyó
Hozzávalók
- 200 g darált háztartási keksz
- 240 g sűrű baracklekvár
- 150 g dió
- 50 g porcukor
- 1 ek. kakaó
- 1 ek. rum vagy rumaroma
- 2 csomag vaníliás cukor
A csoki burkolathoz
- 200 g étcsokoládé
- 1 ek. étolaj
Elkészítés
- A zserbó golyó hozzávalóit lemérjük és egy nagy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk. Ne legyen se túl puha, se túl kemény az állaga. Mivel a lekvár lehet, hogy folyékonyabb, ezért hagyjuk a masszánkat pár percet állni és ha szükséges tegyünk még hozzá egy kevés darált kekszet
- Formázzunk belőle golyókat és fóliával lefedve tegyük a hűtőbe legalább 10 percre, hogy kicsit megdermedjen
- A burkolathoz vízgőz fölé helyezett edényben olvasszuk meg a 150 g csokoládét az 1 ek. étolajjal. Ha megolvadt, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a maradék 50 g csokoládét is. Kevergessük addig, amíg az is teljesen fel nem olvad
- A hűtőből kivett golyókat villa segítségéve egyenletesen forgassuk bele az olvadt csokiba, majd óvatosan helyezzük sütőpapírra. Így száradás után lesz egy kis talpa, de nálunk senki sem reklamált a rajta lévő plusz csokiért. A golyók tetejét díszíthetjük egy kevés darált dióval, vagy ehető cukorkával. Hűvös helyen hagyjuk teljesen megszáradni.
Jegyzetek
Tipp: száradás után ne kézzel nyúljunk hozzá, mert akkor ujjlenyomatos lesz, hanem például egy habkártya segítségével óvatosan helyezzük át a sütőpapírról a bonbon papírba.
0 hozzászólás