A „Mit eszik az ország?” felmérésből kiderült már, hogy mi a kedvenc magyaros ételünk, mit grillezünk a legszívesebben, a legújabb felmérésből pedig az derült ki, hogy mi a magyarok kedvenc süteménye. A kutatás során arra is fény derült, hogy milyen gyakran sütünk, melyik a kedvenc süti tésztánk és milyen ízeket szeretünk a legjobban.
A zserbó nyerte a versenyt
A nagy sütifelmérésen közel 7000 szavazó töltötte ki a kérdőívet az NRC Netpanel segítségével. A válaszadók többsége, pontosabban 85 %-a nő volt.
Az eredmény sokak számára nem túl meglepő, én magam is egyet értek vele. Az első helyen a zserbó áll 35,7 %-kal. Nem csoda, hiszen ez egy hagyományos, diós-csokis desszert, amely egy ikonikus édesség a magyarok körében.
Magyarország top 10 kedvenc süteménye 2021-ben
Azt már tudjuk, hogy a zserbó lett az abszolút kedvenc, de azért a 10-es lista többi tagját is érdemes megemlíteni.
A 2. helyen a rétes végzett 32,7 %-kal, nem sokkal lemaradva a zserbótól. Ennél a süteménynél a különböző töltelék fajtákat egybe vették, így hát, aki az almás rétest szereti a legjobban a rétesre szavazott, aki pedig például a mákos rétesért van oda ugyanúgy a rétesre mellett tette le a voksát. A 3. helyezett a mézes krémes lett alig néhány százalékkal lemaradva a rétestől. A 4. helyezett somlói galuska és az 5. helyezett almás pite között is szoros volt a harc, csupán egyetlen egy százalékkal húzott el a somlói. 6. lett a krémes, 7. az aranygaluska, 8. a bejgli szintén bármely ízben, a 9. helyet pedig a rákóczi túrós zsebelte be. A 10-es toplista végén pedig a szalagos fánk az utolsó édesség, amely helyet szerzett magának.
Milyen gyakran sütünk és melyik a kedvenc tésztánk?
Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran sütünk, a válaszadók többsége – 19,3 %-a – azt a lehetőséget jelölte be, hogy havonta néhányszor. A válaszadók majdnem 10 %-a minden héten használja a sütőt, több, mint 6 %-uk pedig hetente akár többször is. Kicsit több, mint 4 % csak nagyon ritkán, szinte soha nem süt. Néhányan csak karácsonykor vagy húsvétkor, kevesebben pedig csak születésnapra, névnapra vagy valamilyen egyéb alkalomra készítenek valamiféle süteményt.
A magyarok kedvenc tésztájának versenyén szintén nem volt meglepő győztes. Ugyanis a piskóta nyert a kelt tésztával, a linzerrel, a kevert tésztával és a leveles tésztával szemben.
Melyik a magyarok kedvenc íze?
Ratkai Krisztina, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója, gasztro főszerkesztő beszámolt róla, hogy a férfiak és a nők egyaránt a gyümölcsös ízeket kedvelik a legjobban, a 2. helyen náluk a túrós, a 3. pedig a csokis íz áll. A fiatalok esetében azonban a csokoládés sütemények nem sokkal, de megelőzik a gyümölcsös desszerteket.
Ratkai Krisztina azt is elmondta, hogy a felsorolt ízek mellett a szavazók lehetőséget kaptak egyéb ízeket is megnevezni, sokan említették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket is.
De vajon miért pont a zserbó?
Arra a kérdésre, hogy miért épp a zserbó lett hivatalosan is a magyarok kedvenc süteménye egyszerű a válasz. A zserbó egy olyan hagyományos édesség, amelynek története van. Nem véletlen lett a magyarok kedvence, hiszen eredetének nagyban vannak magyar vonatkozásai.
Mitől zserbó a zserbó?
A klasszikus zserbó esetében mindössze 3 összetevőtől: friss sárgabarack, dió és csokoládé. Ezeken kívül a finom, omlós tésztához szükség van még lisztre, élesztőre, tojásra, tejre és egy csipet sóra. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd sodrófával kinyújtjuk és 3 tésztalapot készítünk. Ezek közé kerülnek majd egyenletesen a lekváros és a diós rétegek, a felső lap tetejét pedig csokoládéval vonjuk be.
Zserbó receptből természetesen nagyon sok van, valami apróságban mind eltér egymástól.
A cikk forrása: https://www.miteszikazorszag.hu/sutemeny-eredmenyek