Mákos zserbó

Szerző: Horváth Angéla |
2022.08.12. |
Mákos zserbó - zserbo.info.hu

Mákos desszertek – isteni finomak, és a család is nagyon szereti őket. Azonban a zserbó is nagy kedvenc, így gondoltam mi lenne, ha dió helyett mákkal készíteném el. Így született meg a mákos zserbó. Zserbó élmény, egy kis mákkal kiegészítve. 

Mákos zserbó

Elkészítési idő 1 hr 30 perc
Sütés 30 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Eszközök

  • 1 tepsi 34 x 20 cm

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 0.6 dkg élesztő
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 kk szódabikarbóna csapott kk!
  • 0.5 dl tej

Töltelék hozzávalók

  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 kk fahéj
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 dl tej

Bevonat hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg vaj

Elkészítés
 

  • A mákot megdaráljuk, a citrom héját lereszeljük.
  • A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.
  • Amíg a máktöltelék hűl, összeállítjuk a tésztát. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, jól összedolgozzuk.
  • Az első részt tepsi méretűre (34 x 20 cm) nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, megkenjük a baracklekvár felével, és arányosan elosztjuk, elnyomkodjuk rajta a máktöltelék felét.
  • Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, és ráterítjük a máktöltelék másik felét.
  • Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, és villával megszúrkáljuk.
  • Kb. 30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 perc alatt szép világos barnára sütjük.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal együtt.Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük, és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.

Jegyzetek

Tipp: Egy kis áfonya lekvárral még különlegesebbé varázsolhatjuk a mákos zserbó ízét. A recept ebben az esetben annyival módosul, hogy sárgabarack lekvár helyett áfonya lekvárt kell használnunk. Ilyenkor díszítésként használhatunk néhány szem áfonyát.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése