Zserbós keksz

Szerző: Horváth Angéla |
2022.07.19. |
Zserbós keksz - zserbo.info.hu

Ez a fantasztikus zserbós keksz a klasszikus zserbó ízeit idéző diós, csokis, lekváros finomság. Elkészítése gyors és egyszerű. Készíts “zserbót” akkor is, ha félsz neki látni a hagyományos, több lapos zserbónak. A családod imádni fogja!

Zserbós keksz

Elkészítési idő 2 hrs 15 perc
Sütés 12 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Keksz hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

  • 30 dkg finomliszt
  • 7,5 dkg darált dió
  • 20 dkg hideg vaj fontos, hogy tényleg hideg legyen
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • reszelt citromhéj ízlés szerint

Töltelék hozzávalók

  • 17,5 dkg darált dió
  • kb. 5 evőkanál sárgabarackdzsem vagy nem túl sűrű lekvár
  • ha a dzsem nem elég édes, akkor ízlés szerint kevés porcukor

Csokimáz hozzávalók

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

Elkészítés
 

  • A tésztához gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ennél a fázisnál ügyeljünk, hogy valóban gyorsan dolgozzunk, a kezünk melegétől nehogy a vaj kicsapódjon. Használhatunk késes robotgépet is, akkor könnyebb a dolgunk. Ezután folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
  • Amíg pihen a tészta, a diót ledaráljuk és összekeverjük a sárgabarack dzsemmel. A bolti dzsemek, lekvárok általában édesek, de ha a saját készítésű is az, akkor már nem kell mellé cukor. Ha azonban kevésnek érezzük az édességét, akkor pici porcukor is mehet bele.
  • A tésztából ezután apró golyókat formálunk (diónál kisebbeket) és egymástól kissé távol (mert megnőnek) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
  • Vastagabb fakanál nyelével, parafadugóval vagy egyéb alkalmatossággal a kis gombócok közepébe óvatosan mélyedést készítünk. Ezekbe halmozzuk a diós keveréket, amelynek kissé sűrűnek kell lennie.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 12 perc alatt szép világosra sütjük a kekszeket.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, majd óvatosan leemeljük a sütőpapírról, mivel ilyenkor még elég omlósak.
  • A vaj és a csokoládé olvasztott keverékével vékony csíkokat csurgatunk rá.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése