Ez a fantasztikus zserbós keksz a klasszikus zserbó ízeit idéző diós, csokis, lekváros finomság. Elkészítése gyors és egyszerű. Készíts “zserbót” akkor is, ha félsz neki látni a hagyományos, több lapos zserbónak. A családod imádni fogja!
Zserbós keksz
Hozzávalók
Keksz hozzávalók (kb. 40 darabhoz)
- 30 dkg finomliszt
- 7,5 dkg darált dió
- 20 dkg hideg vaj fontos, hogy tényleg hideg legyen
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Töltelék hozzávalók
- 17,5 dkg darált dió
- kb. 5 evőkanál sárgabarackdzsem vagy nem túl sűrű lekvár
- ha a dzsem nem elég édes, akkor ízlés szerint kevés porcukor
Csokimáz hozzávalók
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
Elkészítés
- A tésztához gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat. Ennél a fázisnál ügyeljünk, hogy valóban gyorsan dolgozzunk, a kezünk melegétől nehogy a vaj kicsapódjon. Használhatunk késes robotgépet is, akkor könnyebb a dolgunk. Ezután folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
- Amíg pihen a tészta, a diót ledaráljuk és összekeverjük a sárgabarack dzsemmel. A bolti dzsemek, lekvárok általában édesek, de ha a saját készítésű is az, akkor már nem kell mellé cukor. Ha azonban kevésnek érezzük az édességét, akkor pici porcukor is mehet bele.
- A tésztából ezután apró golyókat formálunk (diónál kisebbeket) és egymástól kissé távol (mert megnőnek) sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
- Vastagabb fakanál nyelével, parafadugóval vagy egyéb alkalmatossággal a kis gombócok közepébe óvatosan mélyedést készítünk. Ezekbe halmozzuk a diós keveréket, amelynek kissé sűrűnek kell lennie.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 12 perc alatt szép világosra sütjük a kekszeket.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, majd óvatosan leemeljük a sütőpapírról, mivel ilyenkor még elég omlósak.
- A vaj és a csokoládé olvasztott keverékével vékony csíkokat csurgatunk rá.
0 hozzászólás