Békebeli diós zserbó

Szerző: Horváth Angéla |
2022.06.27. |

A békebeli diós zserbó recept elkészítésével egy finom, lágy, puha és nagyon omlós süteményt fogunk kapni. Ez a zserbó a család összes tagjának nagy kedvence lesz, hiszen finommá teszi az ünnepeket!

Békebeli diós zserbó

Elkészítési idő 1 hr 20 perc
Sütés 50 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 300 g liszt
  • 10 g kovász vagy 7 g friss élesztő
  • 110 g disznózsír
  • 30 g tejföl + 30-45 g a teteje lekenéséhez
  • 1 csipet
  • 30 g porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 4,5 g sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék hozzávalók

  • 200 g darált dió
  • 140 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 400 g sárgabarack lekvár
  • 1 kávéskanál rum/aroma
  • 1 teáskanál fahéj

Bevonat hozzávalók

  • 50 g porcukor
  • 18 g cukrozatlan kakaópor
  • 25 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál rumaroma / sütőrum
  • 1-2 csipet

Elkészítés
 

  • A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Belemérjük a disznózsírt, beleütjük a tojást, a kovászt vagy az élesztőt is hozzámorzsoljuk. Végül beletesszük a tejfölt és alaposan összegyúrjuk a tésztává. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
  • A töltelékhez ledaráljuk a diót. A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Egy másik tálba kimérjük a lekvárt, elkeverjük a rummal/aromával. Két réteg töltelékünk lesz, ezért a diót kettévesszük 100 – 100 g, az egyikbe belekeverjük a cukor felét 70 g, a másik részébe a másik felét 70 g, így egyenletes lesz a töltelék. Ugyanígy a lekvárt is kettévesszük 200-200 g-ra.
  • Lisztezett pulton 3 pontosan egyenlő részre osztjuk a tésztát. A tepsi aljába sütőpapírt vágunk. Kinyújtjuk az első lapot. Beleillesztjük a keretbe/tepsibe, megkenjük a 200 g lekvárral, egyenletesen megszórjuk az első adag diós-cukorral. Kinyújtjuk a következő lapot, beletesszük a tepsibe, a diós réteg tetejére, lekenjük a maradék lekvárral és megszórjuk a maradék cukros dióval. Az utolsó lapot is kinyújtjuk és rátesszük. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Sütés előtt a tetejét lekenem tejföllel. 175-180 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Hideg helyre tesszük hűlni, éjszakára letakarjuk. Másnap kiborítjuk a tepsiből, így az alját fogjuk lecsokizni.
  • A mázhoz egy kis lábasba kimérjük a porcukrot, a kakaóport és elkeverjük a tejjel. Melegíteni kezdjük, vigyázva nehogy odakapja az alját. Ha felforrósodott, elkeverjük benne a vajat. Végül a rummal és a sóval ízesítjük. A zserbó tetején egyenletesen eloszlatjuk a mázat, ismét hideg helyre tesszük, hogy megszilárduljon. Pár óra (3-4) és szeletelhető.
Smuczer Hanna

A receptet Smuczer Hannától, a smuczerhanna.com 
háziasszonyától kaptuk.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése