A békebeli diós zserbó recept elkészítésével egy finom, lágy, puha és nagyon omlós süteményt fogunk kapni. Ez a zserbó a család összes tagjának nagy kedvence lesz, hiszen finommá teszi az ünnepeket!
Békebeli diós zserbó
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 300 g liszt
- 10 g kovász vagy 7 g friss élesztő
- 110 g disznózsír
- 30 g tejföl + 30-45 g a teteje lekenéséhez
- 1 csipet só
- 30 g porcukor
- 1 db egész tojás
- 4,5 g sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék hozzávalók
- 200 g darált dió
- 140 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 400 g sárgabarack lekvár
- 1 kávéskanál rum/aroma
- 1 teáskanál fahéj
Bevonat hozzávalók
- 50 g porcukor
- 18 g cukrozatlan kakaópor
- 25 ml tej
- 50 g vaj
- 1 teáskanál rumaroma / sütőrum
- 1-2 csipet só
Elkészítés
- A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Belemérjük a disznózsírt, beleütjük a tojást, a kovászt vagy az élesztőt is hozzámorzsoljuk. Végül beletesszük a tejfölt és alaposan összegyúrjuk a tésztává. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez ledaráljuk a diót. A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Egy másik tálba kimérjük a lekvárt, elkeverjük a rummal/aromával. Két réteg töltelékünk lesz, ezért a diót kettévesszük 100 – 100 g, az egyikbe belekeverjük a cukor felét 70 g, a másik részébe a másik felét 70 g, így egyenletes lesz a töltelék. Ugyanígy a lekvárt is kettévesszük 200-200 g-ra.
- Lisztezett pulton 3 pontosan egyenlő részre osztjuk a tésztát. A tepsi aljába sütőpapírt vágunk. Kinyújtjuk az első lapot. Beleillesztjük a keretbe/tepsibe, megkenjük a 200 g lekvárral, egyenletesen megszórjuk az első adag diós-cukorral. Kinyújtjuk a következő lapot, beletesszük a tepsibe, a diós réteg tetejére, lekenjük a maradék lekvárral és megszórjuk a maradék cukros dióval. Az utolsó lapot is kinyújtjuk és rátesszük. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Sütés előtt a tetejét lekenem tejföllel. 175-180 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Hideg helyre tesszük hűlni, éjszakára letakarjuk. Másnap kiborítjuk a tepsiből, így az alját fogjuk lecsokizni.
- A mázhoz egy kis lábasba kimérjük a porcukrot, a kakaóport és elkeverjük a tejjel. Melegíteni kezdjük, vigyázva nehogy odakapja az alját. Ha felforrósodott, elkeverjük benne a vajat. Végül a rummal és a sóval ízesítjük. A zserbó tetején egyenletesen eloszlatjuk a mázat, ismét hideg helyre tesszük, hogy megszilárduljon. Pár óra (3-4) és szeletelhető.
A receptet Smuczer Hannától, a smuczerhanna.com
háziasszonyától kaptuk.
0 hozzászólás