Mákos desszertek – isteni finomak, és a család is nagyon szereti őket. Azonban a zserbó is nagy kedvenc, így gondoltam mi lenne, ha dió helyett mákkal készíteném el. Így született meg a mákos zserbó. Zserbó élmény, egy kis mákkal kiegészítve.
Mákos zserbó
Eszközök
- 1 tepsi 34 x 20 cm
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 0.6 dkg élesztő
- 0.5 csomag vaníliás cukor
- 1 ek tejföl
- 1 kk szódabikarbóna csapott kk!
- 0.5 dl tej
Töltelék hozzávalók
- 30 dkg mák
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 1 dl tej
Bevonat hozzávalók
- 10 dkg étcsokoládé
- 8 dkg vaj
Elkészítés
- A mákot megdaráljuk, a citrom héját lereszeljük.
- A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.
- Amíg a máktöltelék hűl, összeállítjuk a tésztát. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, jól összedolgozzuk.
- Az első részt tepsi méretűre (34 x 20 cm) nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, megkenjük a baracklekvár felével, és arányosan elosztjuk, elnyomkodjuk rajta a máktöltelék felét.
- Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, és ráterítjük a máktöltelék másik felét.
- Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, és villával megszúrkáljuk.
- Kb. 30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 perc alatt szép világos barnára sütjük.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal együtt.Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük, és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.
Jegyzetek
Tipp: Egy kis áfonya lekvárral még különlegesebbé varázsolhatjuk a mákos zserbó ízét. A recept ebben az esetben annyival módosul, hogy sárgabarack lekvár helyett áfonya lekvárt kell használnunk. Ilyenkor díszítésként használhatunk néhány szem áfonyát.
0 hozzászólás