A mézes zserbó, avagy mézes krémes egy igazán puha és omlós sütemény különlegesség. Aki nem szereti a hagyományos zserbót, mert esetleg túl töménynek gondolja, annak ez lesz a tökéletes ünnepi desszert!
Mézes zserbó
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 15 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál méz
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál keserű kakaópor
- 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 db tojás
- 45 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A nyújtáshoz
- egy kevés finomliszt
Töltelék hozzávalók
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl búzadara (10 dkg)
- 20-20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- porcukor
Máz hozzávalók
- 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés
- A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba rakjuk, majd vízgőz fölött, kb. 15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel.
- Nyomban négy részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 23×30 centis lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 5 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg.
- A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A darát vékony sugárban, folytonos keverés közben beleszórjuk, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tejes darát evőkanalanként beledolgozzuk. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük.
- A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Letakarva legalább 1 éjszakára behűtjük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
Jegyzetek
Egy jó tanács: Letakarva szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőszekrényben 5 napig eláll.
0 hozzászólás