Mézes zserbó

Szerző: Horváth Angéla |
2022.07.05. |
Mézes zserbó

A mézes zserbó, avagy mézes krémes egy igazán puha és omlós sütemény különlegesség. Aki nem szereti a hagyományos zserbót, mert esetleg túl töménynek gondolja, annak ez lesz a tökéletes ünnepi desszert!

Mézes zserbó

Elkészítési idő 45 perc
Sütés 20 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 0,5 dl tej
  • 1 kiskanál keserű kakaópor
  • 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1 db tojás
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

A nyújtáshoz

  • egy kevés finomliszt

Töltelék hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl búzadara (10 dkg)
  • 20-20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • porcukor

Máz hozzávalók

  • 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés
 

  • A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba rakjuk, majd vízgőz fölött, kb. 15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel.
  • Nyomban négy részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 23×30 centis lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 5 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg.
  • A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A darát vékony sugárban, folytonos keverés közben beleszórjuk, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tejes darát evőkanalanként beledolgozzuk. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük.
  • A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Letakarva legalább 1 éjszakára behűtjük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.

Jegyzetek

Egy jó tanács: Letakarva szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőszekrényben 5 napig eláll.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése