Zserbó szelet

A zserbó eredete

Szerző: Csernai Kata |
2019.10.18. |

Zserbó – egy eredeti magyar íz

Talán kimondhatjuk, hogy hazánkban a zserbó az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb sütemény. Sokak szemében a zserbó kifejezetten karácsonyi sütemény, de nem csupán ekkor kerül az asztalra. Családi összejöveteleken, baráti találkozókon mindig jól jön a beszélgetés mellé egy kis desszert, amihez a zserbószelet biztosan kitűnő választás. A zserbó hozzátartozik a mindennapjainkhoz. De azon vajon elgondolkodtunk-e már, hogy hogyan is került be ez a mennyei finomság a hagyományossá vált édességeink közé? Mert bizony a zserbó eredete nagyban magyar vonatkozású, és a keletkezését érdekes legenda övezi.,,Mi is a név?”

De honnan is jön a név, és mit jelképez? Shakespeare híres tragédiájában Rómeó is ezen a kérdésen töpreng. Ezen esetben a zserbó név egy Émile Gerbeaud nevű, francia származású cukrászmesterhez kötődik, aki 1884-ben telepedett le Magyarországon, majd kis idő elteltével zseniális szaktudása és tehetsége révén már ország-világ ismerte a nevét. A zserbó szelet története is vele kezdődik.

Gerbeaud Emil – A zserbó „atyja”

Émile Gerbeaud azaz Zserbó Emil 1854. február 22-én született egy svájci városban, Carouge-ban, mely mára már összeolvadt a fővárossal, Genffel. Apja Simon Jean François Gerbeaud francia cukrász volt, így már gyerekkorában körülvette őt a sütemények világa. Nem csoda hát, hogy a családi hagyományhoz híven az élet őt is erre a pályára vonzotta. 1871-ben apja vállalkozásában kezdett dolgozni. Később házassága révén Anglia, Németország és Franciaország több nagy cukrászdájában szerzett további tapasztalatokat, majd Saint-Étienne-ben első saját üzletét is megnyitotta.

(Forrás: https://mandadb.hu)

A zserbószelet kétes eredete

Mindamellett, hogy Gerbeaud nevét viseli, a zserbó eredete a mai napig vitatott. Létrejöttét homály fedi. A cukrászok közt élnek bizonyos legendák, miszerint a zserbó szelet receptjét Gerbeaud saját kezűleg állította össze annak értelmében, hogy sorra vette, mi az, ami minden háztartásban többnyire megtalálható (pl.: liszt, lekvár, stb.) Ennek alapján akart elkészíteni egy olyan süteményt, amelyet bárki meg tud otthon csinálni, és az összetevőkért csak a spejzig kell elmennie. Így ha valaki eddig úgy hitte, hogy a zserbó nagyvilági édesség volt, annak ez bizonyára illúzióromboló lehet.Más nézetek szerint viszont egyáltalán nem biztos, hogy Gerbeaud-tól származik a híres recept, hisz sem a korabeli receptes könyvekben, sem a vállalatának dokumentumai közt nem találtak olyan feljegyzéseket, melyben a zserbó sütemény szerepelne.
A zserbó eredete emiatt tehát vitatott, de egyszer talán fény derül az igazságra.

Klasszikus zserbó

Az mindenesetre bizonyos, hogy a zserbó receptje belopta magát a magyar konyha jellegzetességei közé és valódi hungarikummá vált.
A klasszikus zserbó eredete mindössze 3 összetevőre vezethető vissza: friss sárgabarack, dió, és csokoládé. Ehhez jön még a puha, omlós tésztához szükséges liszt, élesztő, tojás, tej, és egy csipetnyi só. Az alapanyagokat összegyúrva, majd sodrófával kinyújtva 3 tésztalapot készítünk. Ezek közé kerülnek majd egyenletesen a lekváros és a diós rétegek, a felső lap tetejét pedig csokoládéval vonjuk be.

Klasszikus zserbó
(Forrás: http://budapestmarkethall.com)

A zserbó szelet elkészítését természetesen nagyon sokféleképp lehet színezni, egyéni ízlés szerint variálni. Hozzáadhatunk például narancsot, fahéjat, gyömbért, citromhéjat stb. A tölteléket is készíthetjük akár baracklekvár helyett szilva-, vagy almalekvárból.