A gluténmentes zserbónak hála a gluténérzékenyek is élvezhetik a valódi zserbó ízt. Épp olyan, mint a hagyományos hozzávalókból készült zserbó szelet.
Gluténmentes zserbó
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 35 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 db tojás
- 50 g cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 0.5 kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalók
- 12 dkg cukor
- 20 dkg dió darált
- 8 ek sárgabaracklekvár
- 1 citromból nyert citromhéj reszelt
Bevonat hozzávalók
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 ek tej
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
- Az élesztőt a tejben és egy kis cukorban felfuttatjuk.
- A lisztet a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a langyos margarint, tojást, szódabikarbónát és jól eldolgozzuk. (Én kenyérsütőben szoktam megcsinálni.) Ha egyenletes a tészta, 3 felé osztjuk, és 3 lapot nyújtunk belőle.
- A darált diót, cukrot és citromhéjat összekeverjük.
- A sütőformát kivajazzuk, belehelyezünk egy tésztalapot, bőven megkenjük lekvárral, és rászórjuk a diós töltelék felét. Ráteszünk még egy lapot, megkenjük lekvárral, és rászórjuk a maradék cukros diót. Befedjük a 3. tésztalappal, megszúrkáljuk villával, és megsütjük. Ha kihűlt, de minimum langyos, ráöntjük a csokimázat.
- Csokimáz: a vajat, cukrot, tejet összefőzzük úgy, hogy minden elolvadjon. Ekkor levesszük a tűzről, és beleszitáljuk a kakaóport.
0 hozzászólás