Ahogy közeleg a karácsony egyre több ötletem van a hagyományos sütik modernizálásásra. Most a zserbóra került sor. Ez egy kicsit nehezebb feladat volt, de megoldottam és imádom. Mondjuk én a zserbót alapból rajongásig szeretem.
Zserbó kifli
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 400 g liszt
- 200 g margarin vagy vaj
- 50 g cukor
- 10 g friss élesztő
- 100 g tej
- 1 db egész tojás
Kenni
- 1 db egész tojás
Töltelék hozzávalók
- 100 g darált dió
- 100 g porcukor
- 150 g sárgabarack lekvár
Bevonat hozzávalók
- 100 g margarin
- 100 g kristálycukor
- 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor 30 g holland kakaópor
- 2 evőkanál (40 g) tej
Elkészítés
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Erre öntjük a kellemesen kézmeleg tejet végül beleütjük a tojást.
- Az egészet jól kidolgozzuk. Egy nem ragadós könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
- A tésztát 4 db-ba vágjuk. (kb 200 g/db)
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A porcukorból a dióból és a lekvárból egy jól kenhető masszát kapunk.
- Mindegyiket egyesével kinyújtjuk kerekre, majd megkenjük a töltelék negyedével. (kb 2 evőkanál)
- A megkent tésztát 12 db-ba vágjuk, majd feltekerjük kiflinek.
- Figyeljünk, hogy ne legyen szoros és a végét csak picit hajtsuk be a kifli alá, mert ha negyon alátekerjük megrepedhet sütés közben, mert feszülni kezd. Nekem is megrepedt néhány sajnos. Emiatt ne csüggedjünk.
- Ezután szilikonos sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Ha az összes (48 db) zserbó kifli a tepsin van, akkor 1 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Egy egész tojást felverünk és lekenjük vele a kiflik tetejét.
- Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.
- A megkelt, lekent kifliket a meleg sütőbe tolva kb 30 percig sütjük. Ennyi idő alatt szép színt kap a teteje.
- Ha kivettük a sütőből, akkor a csokimáz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.
- Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és egy evőkanál segítségével a kész kiflikre csurgatjuk a csokimázat.
Jegyzetek
A receptet Horváth-Boros Klárától, a kalcirecept.hu háziasszonyától kaptuk. Facebook oldala: https://www.facebook.com/boros.klara/
0 hozzászólás