Ahogy közeleg a karácsony egyre több ötletem van a hagyományos sütik modernizálásásra. Most a zserbóra került sor. Ez egy kicsit nehezebb feladat volt, de megoldottam és imádom. Mondjuk én a zserbót alapból rajongásig szeretem.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 400 g liszt
  • 200 g margarin vagy vaj
  • 50 g cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 100 g tej
  • 1 egész tojás

Kenni

  • 1 db egész tojás

Töltelék hozzávalók

  • 100 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 150 g sárgabarack lekvár

Bevonat hozzávalók

  • 100 g margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor
  • 2 evőkanál (40 g) tej

A zserbó kifli elkészítése

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Erre öntjük a kellemesen kézmeleg tejet végül beleütjük a tojást.
  2. Az egészet jól kidolgozzuk. Egy nem ragadós könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
  3. A tésztát 4 db-ba vágjuk. (kb 200 g/db)
  4. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A porcukorból a dióból és a lekvárból egy jól kenhető masszát kapunk.
  5. Mindegyiket egyesével kinyújtjuk kerekre, majd megkenjük a töltelék negyedével. (kb 2 evőkanál)
  6. A megkent tésztát 12 db-ba vágjuk, majd feltekerjük kiflinek.

Figyeljünk, hogy ne legyen szoros és a végét csak picit hajtsuk be a kifli alá, mert ha negyon alátekerjük megrepedhet sütés közben, mert feszülni kezd. Nekem is megrepedt néhány sajnos. Emiatt ne csüggedjünk.

7. Ezután szilikonos sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Ha az összes (48 db) zserbó kifli a tepsin van, akkor 1 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.
8. Egy egész tojást felverünk és lekenjük vele a kiflik tetejét.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.

9. A megkelt, lekent kifliket a meleg sütőbe tolva kb 30 percig sütjük. Ennyi idő alatt szép színt kap a teteje.
10. Ha kivettük a sütőből, akkor a csokimáz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.
11.Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és egy evőkanál segítségével a kész kiflikre csurgatjuk a csokimázat.

 

A receptet Horváth-Boros Klárától, a kalcirecept.hu hizáiasszonyától kaptuk. Facebook oldala: https://www.facebook.com/boros.klara/