Zserbó kifli

Szerző: Csernai Kata |
2020.12.22. |
Zserbó kifli - a zserbó egy kicsit újragondolva.

Ahogy közeleg a karácsony egyre több ötletem van a hagyományos sütik modernizálásásra. Most a zserbóra került sor. Ez egy kicsit nehezebb feladat volt, de megoldottam és imádom. Mondjuk én a zserbót alapból rajongásig szeretem.

Zserbó kifli

Elkészítési idő 1 hr 50 perc
Sütés 30 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 400 g liszt
  • 200 g margarin vagy vaj
  • 50 g cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 100 g tej
  • 1 db egész tojás

Kenni

  • 1 db egész tojás

Töltelék hozzávalók

  • 100 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 150 g sárgabarack lekvár

Bevonat hozzávalók

  • 100 g margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor 30 g holland kakaópor
  • 2 evőkanál (40 g) tej

Elkészítés
 

  • A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Erre öntjük a kellemesen kézmeleg tejet végül beleütjük a tojást.
  • Az egészet jól kidolgozzuk. Egy nem ragadós könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
  • A tésztát 4 db-ba vágjuk. (kb 200 g/db)
  • A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A porcukorból a dióból és a lekvárból egy jól kenhető masszát kapunk.
  • Mindegyiket egyesével kinyújtjuk kerekre, majd megkenjük a töltelék negyedével. (kb 2 evőkanál)
  • A megkent tésztát 12 db-ba vágjuk, majd feltekerjük kiflinek.
  • Figyeljünk, hogy ne legyen szoros és a végét csak picit hajtsuk be a kifli alá, mert ha negyon alátekerjük megrepedhet sütés közben, mert feszülni kezd. Nekem is megrepedt néhány sajnos. Emiatt ne csüggedjünk.
  • Ezután szilikonos sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Ha az összes (48 db) zserbó kifli a tepsin van, akkor 1 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.
  • Egy egész tojást felverünk és lekenjük vele a kiflik tetejét.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.
  • A megkelt, lekent kifliket a meleg sütőbe tolva kb 30 percig sütjük. Ennyi idő alatt szép színt kap a teteje.
  • Ha kivettük a sütőből, akkor a csokimáz hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.
  • Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és egy evőkanál segítségével a kész kiflikre csurgatjuk a csokimázat.
Horváth-Boros Klára, a kalcirecept.hu háziasszonya és a zserbó kifli recept megalkotója

A receptet Horváth-Boros Klárától, a kalcirecept.hu háziasszonyától kaptuk. Facebook oldala: https://www.facebook.com/boros.klara/

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése