A zserbó muffin a klasszikus ízt idézi, de az elkészítése lényegesen gyorsabb és könnyebb. Recept elfoglalt háziasszonyoknak vagy kezdő konyhatündéreknek.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 12 dkg dió
  • 3 evőkanál + 12 teáskanál baracklekvár
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor

Bevonat hozzávalók

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg kakaó
  • 7,5 dkg cukor

Időszükséglet

  • Elkészítési idő: 22 perc
  • Sütési idő: 25 perc

Zserbó muffin elkészítése

  1. A margarint, a tejet és a tojást vedd ki a hűtőből és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni! Ha sietsz, a tejet és a margarint a mikróban is meglangyosíthatod.
  2. Daráld le a diót! Ha nincs hagyományos diódarálód, aprítóval vagy akár kávédarálóval is ledarálhatod. 
  3. Egy nagy tálban robotgéppel keverd össze a puha margarint a cukorral és vaníliás cukorral! 
  4. Add hozzá egyenként a tojásokat! Minden tojás után keverd el alaposan!
  5. Egy kisebb tálban alaposan keverd össze a lisztet a sütőporral!
  6. A sütőporos lisztbe keverd bele a darált diót is!
  7. A száraz keveréket öntsd bele a nagyobb tálba, és keverd össze a nedves hozzávalókkal!
  8. Tedd bele a 6 evőkanál baracklekvárt és keverd össze!
  9. Folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tejet!

  

Zserbó muffin sütése

  1. Vedd elő a 12 db-os muffin sütőformát!
  2. Az egyes mélyedéseket kend ki vajjal, vagy tegyél minden mélyedésbe egy-egy muffin papírt!
  3. Minden mélyedést tölts meg félig tésztával!
  4. A tésztára tegyél egy teáskanál baracklekvárt!
  5.  A lekvár tetejére tegyél még egy kanál tésztát úgy, hogy összesen a mélyedés 3/4-ig érjen!
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 20-25 percig!

 

Csoki bevonat elkészítése zserbó muffinhoz

  1. A kakaóport és a cukrot keverd össze!
  2. A cukros kakaót óvatosan keverd bele a puha vajba!
  3. Vízgőz fölött keverd addig, amíg a cukor és a kakaó teljesen el nem olvad!
  4. A csoki bevonatot csorgasd a muffinok tetejére!

 

 

Tippek a tökéletes zserbó muffinhoz

A jó muffin titka az, hogy a száraz és nedves hozzávalókat külön-külön kell bekeverni. Gyorsítani tudod a muffin összeállítását, ha olyan konyhamérleget használsz, amit menet közben le lehet nullázni. Így nem kell külön-külön kimérni mindent, elég ha egy tálba egymás után beleméred a száraz-, és egy másikba a nedves hozzávalókat.

A muffin tésztát ne keverd túl sokáig! Éppen csak addig, amíg a hozzávalók megfelelően elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, a kész muffin “szalonnás” lesz.

Érdemes a muffinokat azonnal kivenni a sütőformából, és rácsra téve hűteni. Ha a muffinsütő formában hagyok kihűlni, a gőz lecsapódik, és a muffin alja nedves lesz.