Zserbó pite

Szerző: Horváth Angéla |
2022.06.07. |

Ez a recept a pite és zserbó imádók kedvence lesz, ezt garantálom. A puha, omlós tészta, az ízletes baracklekvár és a könnyed dióréteg ellenálhatatlanná teszi a “zserbó” pitét. A süti elkészítése egyszerű, íze pedig annál finomabb.

Zserbó pite

Elkészítési idő 1 hr 7 perc
Sütés 37 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 ek. jéghideg víz

Töltelék hozzávalók

  • baracklekvár tetszés szerinti mennyiségben
  • 20 dkg dió
  • 2 db tojás + 1 fehérje
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg liszt
  • rum/rumaroma ízlés szerint
  • opcionálisan a tetejére csokoládémáz

Elkészítés
 

  • A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (még jobb, ha késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a cukorral, tojással és a vízzel.
  • Kivajazott piteformába nyomkodjuk, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva kihűtjük, majd ledaráljuk.
  • A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt, a diót,végül a sütőporral elkevert lisztet és a rumot/rumaromát is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.
  • A kihűtött tésztát villával megszurkáljuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
  • Sütőből kivéve jó alaposan megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk az illatos diókrémet, és további 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
  • Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.

Jegyzetek

Természetesen ízlés szerint tehetünk a tetejére csokimázat is, ehhez javasolom a zserbó kiflinél is használatos receptet.

A receptet Chef Vikitől, a chefviki.hu háziasszonyától kaptuk.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése