Ez a recept a pite és zserbó imádók kedvence lesz, ezt garantálom. A puha, omlós tészta, az ízletes baracklekvár és a könnyed dióréteg ellenálhatatlanná teszi a “zserbó” pitét. A süti elkészítése egyszerű, íze pedig annál finomabb.
Zserbó pite
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek. porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 2 ek. jéghideg víz
Töltelék hozzávalók
- baracklekvár tetszés szerinti mennyiségben
- 20 dkg dió
- 2 db tojás + 1 fehérje
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 8-10 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- rum/rumaroma ízlés szerint
- opcionálisan a tetejére csokoládémáz
Elkészítés
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (még jobb, ha késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a cukorral, tojással és a vízzel.
- Kivajazott piteformába nyomkodjuk, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva kihűtjük, majd ledaráljuk.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt, a diót,végül a sütőporral elkevert lisztet és a rumot/rumaromát is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.
- A kihűtött tésztát villával megszurkáljuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
- Sütőből kivéve jó alaposan megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk az illatos diókrémet, és további 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Jegyzetek
Természetesen ízlés szerint tehetünk a tetejére csokimázat is, ehhez javasolom a zserbó kiflinél is használatos receptet.
A receptet Chef Vikitől, a chefviki.hu háziasszonyától kaptuk.
0 hozzászólás