A mára Magyarországon már hagyományossá vált zserbó sütemény történetének jelentős hazai vonatozásai vannak. Sokan készítenek zserbó szeletet, ha vendégségbe, ünnepségre vagy különféle összejövetelekre készülnek. Ilyenkor a mesés íz mellett arra is törekszikaz ember, hogy a sütemény külsőleg is étvágygerjesztő és ellenállhatatlan legyen. A felszeletelésbe azonban valószínűleg többeknek „beletört már a bicskája”, mert szétcsúsztak a lapok, vagy nem lettek szép, szabályosak a zserbókockák. Ez persze teljesen természetes, hisz jobbjára örülünk, ha sikerül fennakadások nélkül, mindent helyesen kimérve finom süteményt sütni. A szeletelés ezután már csak a levezetés. Mégis érdemes megtanulni néhány egyszerű trükköt és praktikát, melyeknek segítségével elkerülhetjük a zserbó szeletelése közben adódó esetleges kis problémákat.
A zserbó szeletelés előkészületei
- Az első és legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy a csokoládé bevonatnak meg kell szilárdulnia a zserbó tetején, és csak ezután lehet megkezdeni a szeletelést.
- A sütemény felvágása előtt áztassuk be a szeletelő kést egy pohár forró vízbe kb. fél-1 percre, hogy rendesen átmelegedjen.
- Figyeljünk arra, hogy a kés nyele ne legyen vizes, mert a szeletelés közben a víz így ráfolyhat a süteményre.
- Ezután a csoki rétegen finoman húzzuk meg a késsel a szeletek vonalait és jelöljük ki a kockákat.
- Tisztítsuk meg a kést a csokitól, és mártsuk ismét a forró vízbe fél percre.
- Mikor kivesszük, töröljük meg a pengét egy konyharuhával és kezdjünk neki a szeletelésnek.
A zserbó szeletelése
- Először vágjuk le a sütemény szélét, hogy szép, egyenes legyen az oldala. Az így keletkező felesleget, ha tálalásra esztétikailag nem is alkalmas, jól megérdemelt jutalomfalatokként otthon elcsemegézhetjük.
- Minden szeletnél próbáljuk a tésztát egy nagy határozott mozdulattal átvágni, ne aprózzuk el a mozdulatot.
- Minden újabb szelet levágása előtt töröljük le a késről a ráragadt masszát, és időnként tegyük vissza a vízbe.
Kövesd ezt a módszert lépésről lépésre és utána meglátod, nem is lesz már olyan bonyolult művelet a zserbó szeletelése.
1. Fontos, hogy a csokimáz tökéletesen meg legyen szilárdulva.
2. A zserbó szeletelése előtt mártsuk bele a kést egy pohár forró vízbe, kb. fél-1 percre.
3. Figyeljünk rá, hogy a kés nyele ne legyen vizes, nehogy rácsöpögjön a süteményre.
4. A csokirétegen késsel jelöljük ki a kockákat.
5. Tisztítsuk meg a kést a csokitól.
6. Töröljük meg a kés pengéjét és kezdhetjük a szeletelést.
Először vágjuk le a zserbó széleit, hogy szép egyenes legyen az oldala. Minden szeletnél igyekezzünk a tésztát nagy, határozott mozdulattal átvágni. Jó tanács, hogy minden egyes vágás előtt töröljük meg a kést, mert a ráragadt massza akadályozhatja azt, hogy tökéletes szeleteket vágjunk.
Természetesen a zserbó esetében is, mint minden más süteménynél a legfontosabb, hogy finom legyen. Azonban, ha a szeletek minél jobban néznek ki, minél gusztusosabbak, akkor még az is meg fogja kívánni a zserbót, aki lehet, hogy egyébként nem is szereti.