A mára Magyarországon már hagyományossá vált zserbó sütemény történetének jelentős hazai vonatozásai vannak. Sokan készítenek zserbó szeletet, ha vendégségbe, ünnepségre vagy különféle összejövetelekre készülnek. Ilyenkor a mesés íz mellett arra is törekszikaz ember, hogy a sütemény külsőleg is étvágygerjesztő és ellenállhatatlan legyen. A felszeletelésbe azonban valószínűleg többeknek „beletört már a bicskája”, mert szétcsúsztak a lapok, vagy nem lettek szép, szabályosak a zserbókockák. Ez persze teljesen természetes, hisz jobbjára örülünk, ha sikerül fennakadások nélkül, mindent helyesen kimérve finom süteményt sütni. A szeletelés ezután már csak a levezetés. Mégis érdemes megtanulni néhány egyszerű trükköt és praktikát, melyeknek segítségével elkerülhetjük a zserbó szeletelése közben adódó esetleges kis problémákat.



A zserbó szeletelés előkészületei

  • Az első és legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy a csokoládé bevonatnak meg kell szilárdulnia a zserbó tetején, és csak ezután lehet megkezdeni a szeletelést.
  • A sütemény felvágása előtt áztassuk be a szeletelő kést egy pohár forró vízbe kb. fél-1 percre, hogy rendesen átmelegedjen.
  • Figyeljünk arra, hogy a kés nyele ne legyen vizes, mert a szeletelés közben a víz így ráfolyhat a süteményre.
  • Ezután a csoki rétegen finoman húzzuk meg a késsel a szeletek vonalait és jelöljük ki a kockákat.
  • Tisztítsuk meg a kést a csokitól, és mártsuk ismét a forró vízbe fél percre.
  • Mikor kivesszük, töröljük meg a pengét egy konyharuhával és kezdjünk neki a szeletelésnek.

A zserbó szeletelése

  • Először vágjuk le a sütemény szélét, hogy szép, egyenes legyen az oldala. Az így keletkező felesleget, ha tálalásra esztétikailag nem is alkalmas, jól megérdemelt jutalomfalatokként otthon elcsemegézhetjük.
  • Minden szeletnél próbáljuk a tésztát egy nagy határozott mozdulattal átvágni, ne aprózzuk el a mozdulatot.
  • Minden újabb szelet levágása előtt töröljük le a késről a ráragadt masszát, és időnként tegyük vissza a vízbe.

Kövesd ezt a módszert lépésről lépésre és utána meglátod, nem is lesz már olyan bonyolult művelet a zserbó szeletelése.