Szeretteinket mindig kedvenc süteményeikkel szeretnénk meglepni, még ünnepi alkalmakon is. A zserbó egy igazi ünnepi édesség, de torta formájában is elkészíthető, akár egy kedves rokonunk vagy barátunk születésnapjára. A zserbó torta elkészítése könnyű, íze pedig egyszerűen tökéletes!
Zserbó torta
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 500 g liszt
- 280 g vaj
- 130 ml tej
- 30 g tejföl
- 20 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalók
- 350 g baracklekvár
- 100 g porcukor
- 240 g darált dió
Bevonat hozzávalók
- 50 g porcukor
- 35 g kakaópor
- 80 g vaj
- 60 ml forró víz
Elkészítés
- A zserbótorta tésztájának hozzávalóit összegyúrjuk, 5 részre osztjuk, mindegyiket műanyag fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe rakjuk.
- Az egyik tésztát kinyújtjuk, a tortaforma méretére vágjuk, majd a sütőpapírral bélelt formába tesszük. Erre simítjuk a lekvár negyedét, amire rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió szintén negyedét. Következik egy újabb kinyújtott tésztalap, lekvár, dió, így rétegezve, amíg végül az utolsó tésztával befedjük a sütinket. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, majd amikor langyosra hűlt, lekapcsoljuk a tortaformát, és egy deszkára fordítjuk a zserbót.
- A csokimázhoz a porcukrot egy tálban összekeverjük a kakaóporral. A vajat egy lábasban felmelegítjük kis lángon, hozzáadjuk a vizet, majd a cukros kakaóport, és csomómentesre keverjük. Ezzel öntjük le a zserbót, amit néhány fél diószemmel díszítünk, aztán várunk vele legalább másnapig (!), hogy szépen szeletelhető és szaftossss legyen!
Jegyzetek
Elkészítési idő: 3 óra + egy éjszaka pihentetés
A receptet Szilágyi Nóritól, a streetkitchen.hu
egyik háziasszonyától kaptuk.
0 hozzászólás