Zserbli, azaz zserbós bejgli cukormentes változatban

Szerző: Csernai Kata |
2021.11.18. |
Cukormentes zserbós begjli - Zserbli

A zserbó és a bejgli szerelemgyereke: ez a zserbli. Mindkét “szülőtől” csak a legjobbat örökölte, elkészíteni pedig lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos változatukat. 

A recept cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.

Zserbli, azaz zserbós bejgli cukormentes változatban

Elkészítési idő 1 hr 40 perc
Sütés 30 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 7,5 dkg fehér tönkönyliszt átszitálva
  • 1,5 dkg búzasikér
  • 2,5 dkg steviás eritrit
  • 1 tk
  • 1/2 kk vaníliapor vagy 1 vaníliaród kikapart belseje
  • 1/2 db kezeletlen héjű citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1/5 dkg élesztő
  • 25 g cukormentes habtejszín (vagy 1/4 dl)
  • 1/2 dl langyos víz

Töltelék hozzávalók

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dkg steviás eritrit
  • 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
  • 2 tk őrölt fahéj

Bevonat hozzávalók

  • 7,5 dkg kakakótartalmú étcsokoládé minimum 70%-os
  • 3 dkg vaj

Elkészítés
 

  • Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
  • Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
  • Két egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
  • A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
  • Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  • A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
  • Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
  • Sütés előtt szurkáljuk meg villával, vagy hurkapálcával, hogy sütés közben ne repedjen meg. A frissen feltekert bejgliket úgy tegyük a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
  • A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Már az előmelegítés során tegyünk egy tálka vizet a sütőbe, hogy gőz képződjön.
  • Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
  • Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.

Jegyzetek

Cukormentes zserbós bejgli szénhidrát tartalma

  • Egy rúd bejgli, ami 47,5 dkg, 111,15 gramm szénhidrátot tartalmaz.
  • 25 szelettel számolva ez 4,45 gramm szénhidrát szeletenként.
  • 10 dkg zserbli 23,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
  • 1 dkg zserbli 2,34 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A receptet Lipták Nóritól, a Diéták és Álmok háziasszonyától kaptuk.

Nóri a cukorbetegeknek és inzulen-rezisztenseknek segít jóízű és szélsőségektől mentes diétát tartani.

Szénhidrát diétás karácsonyi receptjeit ingyen letöltheted.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése