A zserbó és a bejgli szerelemgyereke: ez a zserbli. Mindkét “szülőtől” csak a legjobbat örökölte, elkészíteni pedig lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos változatukat. 

A recept cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 7,5 dkg fehér tönkönyliszt átszitálva
  • 1,5 dkg búzasikér
  • 2,5 dkg steviás eritrit
  • 1 tk só
  • 1/2 kk vaníliapor vagy 1 vaníliaród kikapart belseje
  • 1/2 kezeletlen héjű citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1/5 dkg élesztő
  • 25 g vagy 1/4 dl cukormentes habtejszín
  • 1/2 dl langyos víz

Töltelék hozzávalók

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dkg steviás eritrit 
  • 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
  • 2 tk őrölt fahéj

Bevonat hozzávalók

  • 7,5 dkg, minimum 70%-os kakakótartalmú étcsokoládé
  • 3 dkg vaj

Cukormentes zserbós bejgli elkészítése

  1. Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
  2. Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
  3. Két egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
  4. A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
  5. Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  6. A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
  7. Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
  8. Sütés előtt szurkáljuk meg villával, vagy hurkapálcával, hogy sütés közben ne repedjen meg. A frissen feltekert bejgliket úgy tegyük a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
  9. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Már az előmelegítés során tegyünk egy tálka vizet a sütőbe, hogy gőz képződjön.
  10. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
  11. Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
  12. Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.

Extra tipp

A zserbli jól fagyasztható. Amikor már mindenki unja, a maradékot tedd a fagyasztóba! Pár hét múlva életmentő uzsonna lehet belőle.

Cukormentes zserbós bejgli szénhidrát tartalma

Egy rúd bejgli, ami 47,5 dkg, 111,15 granm szénhidrátot tartalmaz.

25 szelettel számolva ez 4,45 gramm szénhidrát szeletenként.

10 dkg zserbli 23,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.

1 dkg zserbli 2,34 gramm szénhidrátot tartalmaz.

 

A receptet Lipták Nóritól, a Diéták és Álmok háziasszonyától kaptuk.

Nóri a cukorbetegeknek és inzulen-rezisztenseknek segít jóízű és szélsőségektől mentes diétát tartani.

Szénhidrát diétás karácsonyi receptjeit ingyen letöltheted.