Ha a jól megszokott ízeket keresed, akkor ez a recept garantáltan visszarepít gyerekkorod idejébe. Ha pedig valami extrára vágysz, próbáld ki mákkal és áfonyalekvárral!

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipet só

Töltelék hozzávalók

  • 12 dkg dió
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg baracklekvár

Bevonat hozzávalók

  • Étcsokoládé

A cukrász zserbó elkészítése

  1. Az omlós élesztős tésztához futtassuk fel az élesztőt egy kevés langyos tejben.
  2. Tegyük a dagasztógépbe lisztet, porcukrot, üssük bele a tojást, majd tegyük hozzá a vajat darabokban.
  3. Indítsuk el a dagasztógépet, és hagyjuk addig dolgozni, amíg homogén tésztát kapunk. Szükség esetén adagoljuk hozzá a maradék tejet.
  4. A tésztát kézzel gyúrjuk át, majd letakarva kelesszük.
  5. Amíg a tészta kel, a diót durvára aprítjuk.
  6. A tésztát három részre osztva nyújtsuk ki.
  7. A tepsibe – nem szükséges előkészíteni – simítsuk bele az első lapot, majd kenjük meg vékonyan baracklekvárral, és szórjuk meg cukrozott dióval.
  8. Kinyújtjuk a következő lapot és ráhelyezzük. Ismét lekvár és dió következik. Tegyük rá a harmadik lapot, majd a sütő tetején kelesztjük.
  9. 170 fokon sütjük.
  10. Amikor kihűlt, a tetejét olvasztott étcsokoládéval bevonjuk.
  11. Dermesztés után hosszúkás szeletekre vágjuk.