Hagyományos Diós Zserbó

Szerző: Horváth Angéla |
2022.08.26. |
Hagyományos diós zserbó - zserbo.info.hu

A zserbót mindenki ismeri és nagyon sokan szeretik is. Sokunknak csodás gyermekkori élményeket idéz fel a diós zserbó édes, csokimáztól kissé kesernyés íze. Elhoztam most Nektek az igazi hagyományos diós zserbó receptjét, ami garantáltan a család kedvence lesz.

Hagyományos diós zserbó

Sütés 40 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin

Töltelék hozzávalók

  • 25 dkg darált dió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 10 evőkanál házi baracklekvár
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Csokimáz hozzávalók

  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 3 dkg margarin
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés
 

  • A tésztához a langyos tejbe morzsoljuk a friss élesztőt (vagy a szárítottat) beleszórunk 1 teáskanál cukrot és meleg helyen hagyjuk felfutni.
  • Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint.
  • Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Kézzel összegyúrjuk.
  • Cipót formálunk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük.
  • A diót ledaráljuk, elkeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal.
  • 3 részre osztjuk a tésztát, három kis cipót formázunk belőle.
  • A sütőt előmelegítjük 170ºC-ra.
  • Egy közepes méretű tepsi alját kikenjük margarinnal.
  • Az első cipót kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelő méretre.
  • Belehelyezzük a kinyújtott tésztát a tepsibe. Megkenjük 5 evőkanál baracklekvárral.
  • A diós töltelék felét rászórjuk a tésztára.
  • A következő cipót is kinyújtjuk és ennél is hasonlóan járunk el, mint az előzőnél.
  • Végül az utolsó tésztával befedjük az eddig elkészített rétegeket.
  • Már csak meg kell szurkálni a diós zserbó tetejét villával, hogy ne púposodjon fel és már mehet is a sütőbe. 35-40 percig 170ºC-on sütjük.
  • Amíg kihűl elkészíthetjük a csokimázat. A kakaóport a cukrot, a vizet, a margarint és az olajat állandóan kevergetve összemelegítjük. A diós zserbó tetejére kanalazzuk és spatula segítségéve egyenletesen elkenjük.

Jegyzetek

Tippek a tálaláshoz:
Ideális esetben a kiült, csokimázzal bevont zserbót 1 éjszakán át pihentetjük. Ilyenkor van ideje összeérni az ízeknek. Ha nem is pihenteted sokáig, azért mindenképpen várd meg, hogy teljesen kihűljön mielőtt felszeleteled.
Szeleteléskor körbevágjuk a zserbót, azaz levágjuk a szélét ujjnyi vastag csíkban. Én téglalap alakú szeletekre szoktam vágni kb 2,5*5,5 cm-es szeleteket készítek a diós zserbóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése