Házi zserbó, régi családi recept alapján

Szerző: Horváth Angéla |
2022.08.31. |
Házi zserbó - zserbo.info.hu

Nálunk már régóta hagyomány ünnepekkor a zserbó sütése. Az igazi házi zserbó így készül nálunk a régi családi recept alapján. A legfinomabb zserbó, amelynek elkészítése sem túl bonyolult. 

Házi zserbó, régi családi recept alapján

Elkészítési idő 1 hr 30 perc
Sütés 30 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1.5 dl tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

Bevonat hozzávalók

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Töltelék hozzávalók:

  • 40 dkg baracklekvár
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés
 

  • A tejfölt langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik.
  • A lisztet morzsold el a kis darabokra vágott vajjal, keverd hozzá a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az élesztős tejfölt.
  • Gyúrd össze. Akkor jó a tészta, ha lejön a kezedről.
  • Oszd négy egyenlő részre, formázz belőlük egy-egy cipót, és letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
  • Pihentetést követően tedd a cipókat lisztezett felületre, és egyesével nyújtsd ki.
  • Helyezz egy lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval.
  • Rétegezd tovább, a tetejére tészta kerüljön. Villával szurkáld meg több helyen, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30 percig alatt.
  • Amikor világosbarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
  • A tetejére vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd keverd hozzá az olajat, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe szeletelés előtt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése