Nálunk már régóta hagyomány ünnepekkor a zserbó sütése. Az igazi házi zserbó így készül nálunk a régi családi recept alapján. A legfinomabb zserbó, amelynek elkészítése sem túl bonyolult.
Házi zserbó, régi családi recept alapján
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1.5 dl tejföl
- 2.5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Bevonat hozzávalók
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Töltelék hozzávalók:
- 40 dkg baracklekvár
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
Elkészítés
- A tejfölt langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik.
- A lisztet morzsold el a kis darabokra vágott vajjal, keverd hozzá a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az élesztős tejfölt.
- Gyúrd össze. Akkor jó a tészta, ha lejön a kezedről.
- Oszd négy egyenlő részre, formázz belőlük egy-egy cipót, és letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
- Pihentetést követően tedd a cipókat lisztezett felületre, és egyesével nyújtsd ki.
- Helyezz egy lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval.
- Rétegezd tovább, a tetejére tészta kerüljön. Villával szurkáld meg több helyen, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30 percig alatt.
- Amikor világosbarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
- A tetejére vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd keverd hozzá az olajat, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe szeletelés előtt.
0 hozzászólás