A receptet Friderikusz Sándor mamájától, a drága Erzsi nénitől kaptam, ha jól emlékszem, 1997-ben. Azóta én csak ezt a receptet sütöm, mert pont olyan, amilyennek szeretem a zserbót… Kevés tészta, sok töltelék.

Hozzávalók

Tészta hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő nem felfuttatva, hanem belemorzsolva a tésztába
  • 2 dl tejföl
  • pici só

Töltelék hozzávalók

  • sok baracklekvár
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • mazsola

Bevonat hozzávalók

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej

A puha zserbó szelet elkészítése

  1. A tésztának valókat összegyúrjuk, simára kidolgozzuk és egy-két órára félretesszük pihenni.
  2. Amikor úgy érezzük, már kipihente magát, három vékony lapot nyújtunk belőle.
  3. Az elsőt behelyezzük a tepsibe, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a porcukros dió felével, erre kerül a második kinyújtott lap, ismét lekvár és dió, majd a harmadik lap.
  4. Kicsit megnyomkodjuk a rétegeket, a felsőt sűrűn megszurkáljuk villával, és meleg sütőben megsütjük.
  5. Ez kb. 40 percet vesz igénybe, esetleg kicsit többet, de kevesebbet biztosan nem.
  6. Ha kisült és kihűlt a tészta, rákenjük a csokimázat. Ehhez a hozzávalókat felfőzzük, semmi bonyolultságot nem igényel az elkészítése.
  7. Nem maradt más hátra, minthogy kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

A receptet Kandikó Évától, az Ahogyeszikugypuffad.blogspot.hu 
háziasszonyától kaptuk.