A receptet Friderikusz Sándor mamájától, a drága Erzsi nénitől kaptam, ha jól emlékszem, 1997-ben. Azóta én csak ezt a receptet sütöm, mert pont olyan, amilyennek szeretem a zserbót… Kevés tészta, sok töltelék.
Puha zserbó – az elfeledett régi recept
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 db tojás sárgája
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő nem felfuttatva, hanem belemorzsolva a tésztába
- 2 dl tejföl
- pici só
Töltelék hozzávalók
- sok baracklekvár
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- mazsola
Bevonat hozzávalók
- 8 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
Elkészítés
- A tésztának valókat összegyúrjuk, simára kidolgozzuk és egy-két órára félretesszük pihenni.
- Amikor úgy érezzük, már kipihente magát, három vékony lapot nyújtunk belőle.
- Az elsőt behelyezzük a tepsibe, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a porcukros dió felével, erre kerül a második kinyújtott lap, ismét lekvár és dió, majd a harmadik lap.
- Kicsit megnyomkodjuk a rétegeket, a felsőt sűrűn megszurkáljuk villával, és meleg sütőben megsütjük.
- Ez kb. 40 percet vesz igénybe, esetleg kicsit többet, de kevesebbet biztosan nem.
- Ha kisült és kihűlt a tészta, rákenjük a csokimázat. Ehhez a hozzávalókat felfőzzük, semmi bonyolultságot nem igényel az elkészítése.
- Nem maradt más hátra, minthogy kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.

A receptet Kandikó Évától, az Ahogyeszikugypuffad.blogspot.hu
háziasszonyától kaptuk.
0 hozzászólás