A zserbó és a bejgli szerelemgyereke: ez a zserbli. Mindkét “szülőtől” csak a legjobbat örökölte, elkészíteni pedig lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos változatukat.
A recept cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is a szénhidrát diéta része lehet.
Zserbli, azaz zserbós bejgli cukormentes változatban
Hozzávalók
Tészta hozzávalók
- 17,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 7,5 dkg fehér tönkönyliszt átszitálva
- 1,5 dkg búzasikér
- 2,5 dkg steviás eritrit
- 1 tk só
- 1/2 kk vaníliapor vagy 1 vaníliaród kikapart belseje
- 1/2 db kezeletlen héjű citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1/5 dkg élesztő
- 25 g cukormentes habtejszín (vagy 1/4 dl)
- 1/2 dl langyos víz
Töltelék hozzávalók
- 20 dkg darált dió
- 2 dkg steviás eritrit
- 15 dkg házi cukormentes baracklekvár
- 2 tk őrölt fahéj
Bevonat hozzávalók
- 7,5 dkg kakakótartalmú étcsokoládé minimum 70%-os
- 3 dkg vaj
Elkészítés
- Az élesztőt a tejszínes vízzel elhabarjuk.
- Az első 7 hozzávalót egy tálban összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a közepére csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgákat, hozzácsurgatjuk az élesztős keveréket, és pár perc alatt összegyúrjuk.
- Két egyforma részre vágjuk a tésztagombócot, és pihentetjük 15 percet, addig előkészítjük a nyújtódeszkát, sodrófát és összeállítjuk a tölteléket.
- A tölteléknél nincs más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat.
- Egy adag tésztát A/4-es méretűre nyújtunk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a szélein 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
- A tészta rövidebbik oldalánál kb. 1-2 cm-re (tényleg nem kell több) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és elkezdjük feltekerni, kicsit a végeit lesimítjuk, és behelyezzük egy sütőpapíros tepsibe úgy, hogy melléférjen még a másik ugyanígy elkészített bejglink. Legyen köztük 4-5 cm hely, mert a pihentetés közben növekedni fognak.
- Nagyjából 45-50 percet pihentetjük letakarva.
- Sütés előtt szurkáljuk meg villával, vagy hurkapálcával, hogy sütés közben ne repedjen meg. A frissen feltekert bejgliket úgy tegyük a tepsibe, hogy a tészta széle alulra kerüljön, így nem nyílik ki.
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Már az előmelegítés során tegyünk egy tálka vizet a sütőbe, hogy gőz képződjön.
- Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, a csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, rácsorgatjuk fele-fele arányban a 2 bejglire, egy lapos kenőkés vagy hablapát segítségével elegyengetjük rajtuk a csokit.
- Ha megdermedt, szeletelhetjük és tálalhatjuk.
Jegyzetek
Cukormentes zserbós bejgli szénhidrát tartalma
- Egy rúd bejgli, ami 47,5 dkg, 111,15 gramm szénhidrátot tartalmaz.
- 25 szelettel számolva ez 4,45 gramm szénhidrát szeletenként.
- 10 dkg zserbli 23,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
- 1 dkg zserbli 2,34 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A receptet Lipták Nóritól, a Diéták és Álmok háziasszonyától kaptuk.
Nóri a cukorbetegeknek és inzulen-rezisztenseknek segít jóízű és szélsőségektől mentes diétát tartani.
0 hozzászólás