Ha vendégeket vársz otthon ebédre, és szeretnéd őket még valami ínycsiklandó desszerttel is kedvükben járni, akkor a zserbóval biztos sikered lesz! Ennek a hagyományos magyar édességnek immár több mint száz évre visszanyúló története van, és kezdettől fogva a legnagyobb népszerűségnek örvendett a cukrászdák kínálatában.  A recept ismeretében a zserbó ma már otthon is könnyen elkészíthető, egyedi és különleges ízvilága pedig sokféleképp variálható.



A zserbó sütési hőfok

Mielőtt hozzálátunk a zserbó elkészítéséhez, kapcsoljuk be a sütőt és a hőfokot állítsuk be 180-200°C-ra. Így a tészta és a töltelék kikeverése és összeállítása után már mehet is a sütemény az előmelegített sütőbe. Fontos kiemelni, hogy az sem mindegy, milyen sütési módot alkalmazunk. Alul-felül sütés esetében a zserbónál a legoptimálisabb, ha a sütési hőfok 180°C-ra van állítva. Viszont ha a légkeverésés típusú sütést választjuk, akkor elég 160°C-on sütni. Ez éppen elég erős ahhoz, hogy megfelelő idő alatt elérjük a kívánt omlós állagot, és nem kell attól se tartanunk, hogy a tészta kiszárad, vagy túl kemény lesz.

Miért fontos a hőfok?

Mindenki tisztában van vele, hogy egyáltalán nem mindegy, mit milyen hőmérsékleten kell sütni. Nem csak a különböző állagú alapanyagok (hús, zöldségek, burgonya, liszfélék, stb.)  sütési ideje tud nagyban eltérő lenni, hanem például az sem mindegy, milyen típusú liszttel készítünk egy süteményt, vagy hogy milyen húst sütünk. A zsenge sült csirkemellhez egyértelműen alacsonyabb hőfok és rövidebb sütési idő szükséges, mint mondjuk egy sertéskarajhoz. Bár tökéletes hőfok természetesen nem létezik, de viszonylag pontosan ki lehet tapasztalni, hogy adott ételtípusokat mekkora hőfokon süssünk készre.
A sütemények körében és a lisztfélékből készült tészta jellegű ételeknél a 180°C egy általános sütési hőfok szokott lenni.