Ez a zserbó recept régi, elsárgult papíron került elő egy családi hagyatékból. A két világháború között a háziasszonyok általánosan ez alapján sütötték a zserbó szeletet. Ez tehát az eredeti zserbó szelet, ahogy a nagymama készítette.
Zserbó szelet, ahogy a nagymama készíti
Hozzávalók
A hozzávalókból egy kis adag, 20×20 cm-es tepsire való zserbó lesz, ami akár a karácsonyi menü része is lehet.
Tészta hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1-2 evőkanál porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 1 dkg élesztő
- 1 kávés kanál kristálycukor
- 1 merőkanál tej
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
Töltelék hozzávalók
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1/2 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg házi baracklekvár
Bevonat hozzávalók
- 10 dkg étcsokoládé
- 1/2 dkg vaj
Elkészítés
- Nagymama zserbó szeletének elkészítése
- Egy bögrében futtasd fel az élesztőt: a langyos tejet öntsd bele egy bögrébe, tegyél hozzá egy kávés kanál cukrot és morzsold bele az élesztőt! Hagyd meleg helyen állni addig, amíg az élesztő felhabosodik!
- A töltelékhez keverd össze egy kisebb tálban a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd reszeld bele egy fél kezeletlen citrom héját!
- Egy nagyobb tálban a kézhőmérsékletű vajat és a lisztet morzsold össze!
- Add hozzá a porcukrot és egy csipet sót, majd alaposan dolgozd össze!
- Púpozd fel a lisztet, és készíts a közepére egy mélyedést! Ebbe a mélyedésbe öntsd bele a felfuttatott élesztőt!
- Tedd a tésztába a tojás sárgáját, és alaposan gyúrd össze! Ha nagyon keménynek találod, egy kis tejet önts hozzá és gyúrd újra össze.
Nagymama zserbó szeletének sütése
- Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 180 fokra!
- A tésztából készíts egy hengert, és oszd fel 4 egyelő részre!
- Mindegyik részből gyúrj egy-egy gombócot!
- Vedd elő az első gombócot, és sodrófával nyújtsd egyenletes vastagságúra! A tepsinél egy picit nyújtsd nagyobbra, hogy a szélét fel tudd hajtani.
- Az első adag tésztát tedd bele a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend rá baracklekvár harmadát, és szórd meg a cukros dióval!
- Ismételd meg ezt a többi tészta gombóccal is! A legfelső tészta rétegre már nem kell töltelék, viszont egy villával szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon.
- Alsó-felső sütéssel, 180 fokon süsd 40 percig!
- Amikor kisült, rácsra helyezve hagyd hűlni legalább 50 percig! Az sem baj, ha egy éjszakára így hagyod, és csak másnap vonod be a csoki bevonattal.
Bevonás csokimázzal
- Az étcsokoládét egy kisebb edényben, lassú tűzön olvaszd fel!
- Tedd bele a vajat, és alaposan keverd el!
- A felolvasztott, meleg csokoládét egy széles pengéjű késsel egyenletesen simítsd el!
- Hűvös helyen hagyd pihenni, amíg a csokibevonat megszilárdul.
Jegyzetek
Nagymama zserbójának titka
Nagymamáink még megadták a módját a sütésnek. Ezt a zserbó szeletet nem lehet gyorsan összedobni. Meg kell adni az időt és a törődést neki. Ahhoz, hogy igazán finom legyen, minőségi alapanyagok kellenek. Emlékszem, a nagymamám mindig átszitálta a lisztet, mielőtt sütni kezdett. A finomra őrölt süteményliszt könnyebben kell meg. A kelesztéshez lehetőleg valódi élesztőt használj, ne az instant verziót! A zserbó lelke a töltelék. A baracklekvár lehetőleg legyen házi. Ha kissé darabos, turmixold le! Figyelj arra, hogy ne legyen túl folyékony, mert akkor eláztatja a tésztát. A dió legyen friss, idei termés. A legjobb, ha te magad gyűjtötted, éppen a nagymama kertjében. Ha erre már nincs lehetőséged, keress egy szimpatikus idős nénit a piacon, és tőle vedd meg a háztáji diót. Mindkettőtöknek jól fog esni.A receptet Pap Zsuzsától, a Háztartás-Ma.hu háziasszonyától kaptuk.
0 hozzászólás