Zserbó szelet, ahogy a nagymama készíti

Szerző: Csernai Kata |
2019.11.26. |
Zserbó, ahogy a nagymama készíti

Ez a zserbó recept régi, elsárgult papíron került elő egy családi hagyatékból. A két világháború között a háziasszonyok általánosan ez alapján sütötték a zserbó szeletet. Ez tehát az eredeti zserbó szelet, ahogy a nagymama készítette. 

Zserbó szelet, ahogy a nagymama készíti

Elkészítési idő 50 perc
Sütés 40 perc
Sütés és hűtés 1 hr 15 perc
Összesen 2 hrs 45 perc
Fogás Desszert
Konyha Magyar

Hozzávalók
  

A hozzávalókból egy kis adag, 20×20 cm-es tepsire való zserbó lesz, ami akár a karácsonyi menü része is lehet.

    Tészta hozzávalók

    • 20 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 1-2 evőkanál porcukor
    • 1 db tojás sárgája
    • 1 dkg élesztő
    • 1 kávés kanál kristálycukor
    • 1 merőkanál tej
    • 1 csipet
    • 1/2 csomag sütőpor

    Töltelék hozzávalók

    • 25 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 1/2 db citrom reszelt héja
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 30 dkg házi baracklekvár

    Bevonat hozzávalók

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 1/2 dkg vaj

    Elkészítés
     

    • Nagymama zserbó szeletének elkészítése
    • Egy bögrében futtasd fel az élesztőt: a langyos tejet öntsd bele egy bögrébe, tegyél hozzá egy kávés kanál cukrot és morzsold bele az élesztőt! Hagyd meleg helyen állni addig, amíg az élesztő felhabosodik!
    • A töltelékhez keverd össze egy kisebb tálban a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd reszeld bele egy fél kezeletlen citrom héját!
    • Egy nagyobb tálban a kézhőmérsékletű vajat és a lisztet morzsold össze!
    • Add hozzá a porcukrot és egy csipet sót, majd alaposan dolgozd össze!
    • Púpozd fel a lisztet, és készíts a közepére egy mélyedést! Ebbe a mélyedésbe öntsd bele a felfuttatott élesztőt!
    • Tedd a tésztába a tojás sárgáját, és alaposan gyúrd össze! Ha nagyon keménynek találod, egy kis tejet önts hozzá és gyúrd újra össze.

    Nagymama zserbó szeletének sütése

    • Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 180 fokra!
    • A tésztából készíts egy hengert, és oszd fel 4 egyelő részre!
    • Mindegyik részből gyúrj egy-egy gombócot!
    • Vedd elő az első gombócot, és sodrófával nyújtsd egyenletes vastagságúra! A tepsinél egy picit nyújtsd nagyobbra, hogy a szélét fel tudd hajtani.
    • Az első adag tésztát tedd bele a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend rá baracklekvár harmadát, és szórd meg a cukros dióval!
    • Ismételd meg ezt a többi tészta gombóccal is! A legfelső tészta rétegre már nem kell töltelék, viszont egy villával szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon.
    • Alsó-felső sütéssel, 180 fokon süsd 40 percig!
    • Amikor kisült, rácsra helyezve hagyd hűlni legalább 50 percig! Az sem baj, ha egy éjszakára így hagyod, és csak másnap vonod be a csoki bevonattal.

    Bevonás csokimázzal

    • Az étcsokoládét egy kisebb edényben, lassú tűzön olvaszd fel!
    • Tedd bele a vajat, és alaposan keverd el!
    • A felolvasztott, meleg csokoládét egy széles pengéjű késsel egyenletesen simítsd el!
    • Hűvös helyen hagyd pihenni, amíg a csokibevonat megszilárdul.

    Jegyzetek

    Nagymama zserbójának titka

    Nagymamáink még megadták a módját a sütésnek. Ezt a zserbó szeletet nem lehet gyorsan összedobni. Meg kell adni az időt és a törődést neki.
    Ahhoz, hogy igazán finom legyen, minőségi alapanyagok kellenek. Emlékszem, a nagymamám mindig átszitálta a lisztet, mielőtt sütni kezdett. A finomra őrölt süteményliszt könnyebben kell meg. A kelesztéshez lehetőleg valódi élesztőt használj, ne az instant verziót!
    A zserbó lelke a töltelék. A baracklekvár lehetőleg legyen házi. Ha kissé darabos, turmixold le! Figyelj arra, hogy ne legyen túl folyékony, mert akkor eláztatja a tésztát. A dió legyen friss, idei termés. A legjobb, ha te magad gyűjtötted, éppen a nagymama kertjében. Ha erre már nincs lehetőséged, keress egy szimpatikus idős nénit a piacon, és tőle vedd meg a háztáji diót. Mindkettőtöknek jól fog esni.

    A receptet Pap Zsuzsától, a Háztartás-Ma.hu háziasszonyától kaptuk.

    0 hozzászólás

    Egy hozzászólás elküldése

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Recept értékelése