Ez a zserbó recept régi, elsárgult papíron került elő egy családi hagyatékból. A két világháború között a háziasszonyok általánosan ez alapján sütötték a zserbó szeletet. Ez tehát az eredeti zserbó szelet, ahogy a nagymama készítette. 

Hozzávalók

A hozzávalókból egy kis adag, 20×20 cm-es tepsire való zserbó lesz, ami akár a karácsonyi menü része is lehet.

Tészta hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávés kanál kristálycukor
  • 1 merőkanál tej
  • 1 csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor

Töltelék hozzávalók

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg házi baracklekvár

Bevonat hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1/2 dkg vaj

Időszükséglet

Elkészítési idő: 50 perc

Sütési idő: 40 perc

Hűtés: 60 perc

Bevonás csokimázzal: 15 perc

Összesen: 165 perc

Nagymama zserbó szeletének elkészítése

  1. Egy bögrében futtasd fel az élesztőt: a langyos tejet öntsd bele egy bögrébe, tegyél hozzá egy kávés kanál cukrot és morzsold bele az élesztőt! Hagyd meleg helyen állni addig, amíg az élesztő felhabosodik!
  2. A töltelékhez keverd össze egy kisebb tálban a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd reszeld bele egy fél kezeletlen citrom héját!
  3. Egy nagyobb tálban a kézhőmérsékletű vajat és a lisztet morzsold össze!
  4. Add hozzá a porcukrot és egy csipet sót, majd alaposan dolgozd össze!
  5. Púpozd fel a lisztet, és készíts a közepére egy mélyedést! Ebbe a mélyedésbe öntsd bele a felfuttatott élesztőt!
  6. Tedd a tésztába a tojás sárgáját, és alaposan gyúrd össze! Ha nagyon keménynek találod, egy kis tejet önts hozzá és gyúrd újra össze.  

Nagymama zserbó szeletének sütése

  1. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 180 fokra!
  2. A tésztából készíts egy hengert, és oszd fel 4 egyelő részre!
  3. Mindegyik részből gyúrj egy-egy gombócot!
  4. Vedd elő az első gombócot, és sodrófával nyújtsd egyenletes vastagságúra! A tepsinél egy picit nyújtsd nagyobbra, hogy a szélét fel tudd hajtani.
  5. Az első adag tésztát tedd bele a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend rá baracklekvár harmadát, és szórd meg a cukros dióval!
  6. Ismételd meg ezt a többi tészta gombóccal is! A legfelső tészta rétegre már nem kell töltelék, viszont egy villával szurkáld meg, hogy a gőz távozni tudjon.
  7. Alsó-felső sütéssel, 180 fokon süsd 40 percig!
  8. Amikor kisült, rácsra helyezve hagyd hűlni legalább 50 percig! Az sem baj, ha egy éjszakára így hagyod, és csak másnap vonod be a csoki bevonattal. 

 

Bevonás csokimázzal

  1. Az étcsokoládét egy kisebb edényben, lassú tűzön olvaszd fel!
  2. Tedd bele a vajat, és alaposan keverd el!
  3. A felolvasztott, meleg csokoládét egy széles pengéjű késsel egyenletesen simítsd el!
  4. Hűvös helyen hagyd pihenni, amíg a csokibevonat megszilárdul. 

 

 

Nagymama zserbójának titka

Nagymamáink még megadták a módját a sütésnek. Ezt a zserbó szeletet nem lehet gyorsan összedobni. Meg kell adni az időt és a törődést neki.

Ahhoz, hogy igazán finom legyen, minőségi alapanyagok kellenek. Emlékszem, a nagymamám mindig átszitálta a lisztet, mielőtt sütni kezdett. A finomra őrölt süteményliszt könnyebben kell meg.  A kelesztéshez lehetőleg valódi élesztőt használj, ne az instant verziót!

A zserbó lelke a töltelék. A baracklekvár lehetőleg legyen házi. Ha kissé darabos, turmixold le! Figyelj arra, hogy ne legyen túl folyékony, mert akkor eláztatja a tésztát. A dió legyen friss, idei termés. A legjobb, ha te magad gyűjtötted, éppen a nagymama kertjében. Ha erre már nincs lehetőséged, keress egy szimpatikus idős nénit a piacon, és tőle vedd meg a háztáji diót. Mindkettőtöknek jól fog esni.

 

 

A receptet Pap Zsuzsától, a Háztartás-Ma.hu háziasszonyától kaptuk.