Elkészült az isteni zserbó az ünnepekre, vagy csak egy átlagos hétvégére? Tökéletes recept alapján, tökéletes sütési hőfokkal készült, és még a szeletelés is tökéletes lett. De mi lesz, ha nem fogy el rögtön? Azt tudod, hogy a linzer vagy a mézeskalács sokáig eláll, de vajon a zserbó meddig áll el?A zserbó tárolása

A zserbó szelet elállásának titka a csokimázban rejlik. A csokimáz nem csak finomabbá teszi a zserbót, hanem segíti abban, hogy minél tovább fogyasztható maradjon. Ennek a különleges máznak köszönhetően süteményünk napról napra puhább lesz. 

A kérdés, ami még felmerülhet bennünk, hogy a zserbót szigorúan hűtőben kell-e tárolni, vagy erre nincs kötelező szabály. Az igazság az, hogy a zserbónak semmi baja nem lesz, ha nincsen hűtőbe téve.

Biztonságosan tárolható száraz, hűvös helyen:

  • kamrában,
  • pincében,
  • esőtől védett teraszon, erkélyen is.

Természetesen azzal sincs baj, ha valaki hűtőbe teszi, de főleg ünnepek alatt, amikor tele a hűtő, jó tudni, hogy a zserbónak nem kell a helyet foglalnia. Arra viszont ügyeljünk, hogy a süteményt lehetőleg száraz helyre tegyük, hogy ne penészedjen meg.A zserbó fagyasztása 

Ritka, ha egy falat is marad a zserbóból. De, ha mégis így van és nem tudjuk elosztogatni a maradékot a családban, akkor van még egy lehetőség ennek a problémának a megoldására. A zserbó az a sütemény, amelyet ha kiveszünk a fagyasztóból ugyan olyan finom, mintha friss lenne. Fagyasztásnál is fontos a gondos letakarás, de ha az meg van, már mehet is a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvasztani és már ehetjük is a finom zserbót.

A zserbó elállási ideje

A fő kérdésünkre pedig, hogy a zserbó meddig áll el, egyszerű a válasz. Ha betartjuk a tárolásnál felvetett tanácsokat és hűvös helyen tartjuk, akkor akár 1-2 hétig is probléma nélkül eláll. Persze ha van egy atombiztos helyünk, ahová el tudjuk rejteni… Ha nincs, akkor valószínű nem is kell majd ezzel a kérdéssel foglalkozni.